Tradiční mramorová bábovka

Tradiční mramorová bábovka
Dnešní doba je plná hledání nových cest a zkoušení nových postupů. Občas je však dobré se zastavit a vrátit se k původnímu a tradičnímu receptu. Pojďte si připomenout, jak se peče tradiční mramorová bábovka.

Jaké suroviny budete potřebovat?

  • 225 g rozpuštěného másla
  • 225 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 225 g mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa

Příprava je jednoduchá

Na přípravu těsta budete potřebovat cca 15 minut. Tuto dobu využijte pro předehřátí trouby na 180 °C. Zároveň si připravte formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou.

V kastrolu rozpusťte máslo a nechte chvíli vychladnout. Poté máslo nalijte do mísy, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do vzniklé směsi přidejte vejce, mouku, mléko a vanilkový extrakt. Vše přidávejte postupně a důkladně promíchejte.

Vzniklé těsto rozdělte do 2 misek a do jedné z nich vmíchejte kakao. Důležité je, aby se jednalo o pravé, ideálně holandské, kakao. Granko a jemu podobná kakaa se do pečení v žádném případě nehodí. Vzniknou vám tak 2 směsi – světlá a kakaová.

Zdroj: Cibusphoto.com / Shutterstock

Naléváme do formy a pečeme

Těsto naléváme do formy tak, že střídáme světlé a kakaové těsto. Je jedno, kterým začnete a stejně tak je jedno, kterým skončíte. Důležité však je, abyste těsta moc nepromíchali. Stačí, když například špejlí uděláte v těstu pár kroužků.

Abyste předešli tomu, že tradiční mramorová bábovka bude mít v sobě vzduchové bubliny, tak formou lehce poklepejte o desku linky.

Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45-55 minut. Abyste měli jistotu, že je tradiční mramorová bábovka hotová, můžete udělat test špejlí. Špejli zapíchnete doprostřed, a pokud na ní po vytáhnutí nejsou žádné zbytky těsta, je tradiční mramorová bábovka hotová.

Tradiční mramorová bábovka udělá radost jak dětem, tak vaší návštěvě. Propojení vanilkového a kakaového těsta vytvoří jedinečnou a nezapomenutelnou chuť.  

 

Zdroje: