Bábovka bez vajec vás mile překvapí

Bábovka bez vajec vás mile překvapí
Někdy se prostě přihodí, že se k vám blíží návštěva, se kterou jste úplně nepočítali a vy potřebujete rychle vymyslet nějaké pohoštění pro nečekané hosty. Do obchodu to nestihnete, bábovka vám přijde jako skvělý nápad, je snadno a rychle připravená a během té doby, kdy bude v troubě stihnete i poklidit. Ale ouha!

Chybí vám jedna ze základních surovin, a to vejce. Co s tím? Bez vajec se peče těžko, přiznejme si, že ve většině receptů na moučníky hrají vejce alespoň nějakou tu malou roličku. Přesto není třeba propadat panice.

V tomto receptu se přesvědčíte, že to není zase tak veliký problém. Bábovka bez vajec jde nejen upéct, ale dokonce si na ní pochutnáte nejen vy, ale i vaši případní hosté. Nejspíš vám ani neuvěří, že jste takovou dobrotu dokázali upéct bez vajec. Navíc má ještě jednu velkou výhodu, která se ve chvílích, kdy poněkud spěcháte, určitě hodí.

Zdroj: virtu studio / Shutterstock

Vzhledem k tomu, že odpadá nutnost šlehání vajec, ať už celých či oddělených, tak vám na umíchání těsta postačí jen jedna mísa. A minimum nádobí společně s absolutně snadnou přípravou je pro tuto bábovku další plus, které vás přesvědčí, abyste ji vyzkoušeli nejen ve chvílích, kdy opravdu spěcháte.

Suroviny:  

  • 300 g polohrubé mouky  
  • 200 g cukru  
  • 100 g rozpuštěného másla  
  • 125 ml mléka  
  • 1 vanilkový cukr  
  • 1 kypřicí prášek do pečiva  
  • Tuk a mouka na vymazání a vysypání formy  

Postup:  

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.  
  • Sypké suroviny smícháme dohromady v jedné míse.
  • Mléko a máslo nalijeme k mouce a cukru a vymícháme hladké, jemné těsto, které nalijeme do připravené formy.  
  • Pečeme 45 minut. Hotovou bábovku poznáme podle toho, že se těsto nelepí na špejli.  

Tip: Přijde vám bábovka chudá bez vajec? Nebo je na váš vkus až příliš jednoduchá? Nebojte se, to z ní rozhodně nedělá jen nějakou nouzovku. Prostor na vylepšení je tu vždycky. Zkuste třeba do těsta přidat rozehřátou čokoládu. Nezapomeňte, že před přidáním do těsta musí mít čokoláda pokojovou teplotu, jinak by se těsto nepovedlo.

Ačkoli v těstě nejsou vejce, vyšší teplota by suroviny znehodnotila. Bábovka by pak v troubě nemusela vyskočit podle našich představ nebo by nebyla dostatečně vláčná a nadýchaná. Při použití čokolády cukr přidávejte až jako poslední, bohatě postačí polovina množství. Přislazujte postupně a ochutnávejte, aby těsto nebylo příliš sladké.

Pro ty, kteří celkově moc neholdují bílému jedu, bude stačit i samotná čokoláda. Použití cukru je jen na vás. I toto čokoládové vylepšení můžete udělat v oblíbené mramorové verzi. Do jedné poloviny těsta použijte tmavou a do druhé bílou čokoládu. Na toto množství těsta postačí jedna tabulka.

Pokud použijete dva druhy čokolády, dejte půl tabulky tmavé a půl bílé. Budete překvapeni, jak skvělá vaše bábovka bez vajec bude.  

 

Zdroje: