Jak astrologie vlastně funguje. A proč ji řada vědců stále neuznává za vědu?

Jak astrologie vlastně funguje. A proč ji řada vědců stále neuznává za vědu?
Astrologie je v současné společnosti neustálým předmětem sporu. Někteří v ni věří a pravidelně sledují horoskopy nebo se zajímají o svá znamení. Jiní na ní zase stále nenachází nic logického, dělají si z ní legraci a považují ji za naprostý nesmysl. Jak to ale skutečně funguje a proč a v ni věřit?

Co je to astrologie?

Astrologie je tradičním systémem, budovaným a fungujícím po dlouhá staletí. Zabývá se děním ve vesmíru (především pohybem a postavením planet, Slunce a Měsíce) a jeho vlivem na člověka a společnost na Zemi. Funguje na základě astronomie a dalších přírodních věd, které zároveň spojuje s alchymií, symbolikou nebo mytologií. Hodně se tedy podobá psychologii, protože díky vesmírné činnosti zkoumá právě lidské chování, emoce a pocity.

Zdroj: A Autor: AstroStar / Shutterstock

Jde o vědu?

V minulosti byla astrologie považována za významnou vědní disciplínu, která se vyučovala na uznávaných evropských univerzitách. Astrologové proto nesměli chybět ani na žádném královském dvoře a byli bráni jako velcí vzdělanci a vědci. Dnes astrologií však i odborníci velice často opovrhují a snaží se ji snižovat. Rozhodně ale nejde o nesmysly určené pro naivní a nerozumné lidi, kteří věří v jakési síly a kouzla.

Astrologie v sobě určitou logiku má, protože je založená na matematických principech a faktech a pracuje s přesnými daty a časem. Mimo rozumu je u ní ale důležitá také intuice, bez které by nebylo možné dění na obloze správně rozšifrovat a přenést na chování a osud člověka. Vše tedy v astrologii není přesně dáno a je nutné správně vnímat její význam.

Astrologie v sobě určitou logiku má, protože je založená na matematických principech a faktech a pracuje s přesnými daty a časem.

Možná proto je stále považována za nelogickou a pro řadu lidí je těžké ji pochopit. Vědci ji za vědu tedy neoznačují a tvrdí, že vědou o pozicích planet a hvězd je astronomie. Ta k popisu vesmírných těles užívá matematických, fyzických a chemických pravidel a splňuje tak všechny požadavky pro uznání za logický vědecký obor.

Oficiálně tedy astrologie vědou není, přestože se zabývá vesmírem a jeho vlivem na společnost. Dala by se ale rozhodně nazvat kombinací vědy a umění, která se spoléhá, jak na ověřená fakta, tak na intuici a symboliku.

Jak vlastně funguje?

Horoskop se sestavuje na základě vašeho data, času, místa narození a postavení hvězd a planet v danou chvíli. Toto postavení má podle astrologie vliv na chování, nálady i osud člověka, ale dává mu pouze možnosti a příležitosti, neovládá ho a neurčuje jeho činy. Naplnění vašeho života je tedy vždy pouze ve vašich rukou.

Celý systém je velice komplikovaný a ke správnému čtení horoskopů a tabulek jsou potřeba roky studia a praxe. Jednotlivé planety však zobrazují energie, které se v našich životech různě projevují. Horoskopy jsou zase vlastně astrologickými mapami zobrazujícími vesmír ve 12 různých částech – znameních zvěrokruhu.

Proč v ni věřit?

Není úplně jisté, zda jsou astrologické předpovědi a popisy vždy pravdivé. Jedná se tedy skutečně o určitý druh víry. Někteří věří, že pravda je opravdu vepsaná ve hvězdách, jiní zase, že jde o pouhou náhodu. Jak to skutečně je, se tedy nejspíš nikdy nedozvíme. 

Každý by si proto měl udělat svůj vlastní názor. Ale proč to nezkusit, když se o sobě a své budoucnosti můžete dozvědět zajímavé a užitečné informace, a ještě si užít spoustu zábavy?

Zdroje: