9. měsíc těhotenství: Těhotenství pravděpodobně dosáhlo své maximální náročnosti a sebemenší pohyb vám může činit obtíže

9. měsíc těhotenství: Těhotenství pravděpodobně dosáhlo své maximální náročnosti a sebemenší pohyb vám může činit obtíže
Devátý měsíc je posledním měsícem třetího trimestru, a tudíž závěrečným měsícem celého těhotenství. V tuto chvíli už byste měla mít vše připravené, protože porod může začít každou chvíli. Průměrné těhotenství trvá 38 – 42 týdnů. 

Na týdny devátý měsíc počítáme jako 37. až ukončený 40. týden.

Těhotenství je kouzelné období, kdy dochází ke vzniku nového života. Během něj se stále děje něco nového a dochází k více či méně příjemným a vítaným změnám. Co se tedy děje v průběhu 9. měsíce týden po týdnu s miminkem? A jaké změny čekají nastávající maminku?

37. týden těhotenství

Ve 37. týdnu pokračuje tvorba tukové tkáně, aby bylo miminko po narození schopné udržet dostatek tepla a nemuselo do inkubátoru. Vzhledově je nyní již baculatější a získává typický novorozenecký vzhled.

 Na konci tohoto týdne jsou již všechny důležité orgánové soustavy vyvinuté a od této chvíle je považováno za donošené. Pokud se narodí nyní, je schopné samostatně existovat, dýchat i trávit potravu.

Dítě už má opravdu málo prostoru k pohybu, takže místo do této chvíle obvyklého kopání je cítit spíše takové svíjení a vrtění. Nyní měří asi 48 cm a váží okolo 2,8 kg.

Na konci 37. týdne jsou již všechny důležité orgánové soustavy vyvinuté
Na konci 37. týdne jsou již všechny důležité orgánové soustavy vyvinuté | Zdroj: Wavebreakmedia / Depositphotos

38. týden těhotenství

Bílý mázek z kůže děťátka se začíná vstřebávat a prvotní ochlupení, lanugo, už je téměř pryč. Miminko má na hlavě asi centimetrové vlásky, ale může se stát, že se vám narodí miminko, co bude mít na hlavičce jen pár světlých chloupků, nebo naopak bujnou kštici černých vlasů.

Dítě se snaží sát a polykat, tudíž se v jeho střevech shromažďuje prvotní odpad tvořený z plodové vody. Po porodu bude proto vylučovat tmavě zelenou až černou stolici, které se říká smolka, mekonium.

Zajímavostí je, že miminko má aktuálně v těle 300 kostí, zatímco dospělý člověk jich má pouze 206. Některé kosti totiž srůstají až po porodu.

Ve 38. týdnu měří zhruba 49 cm a váží kolem 3 kg.

39. týden těhotenství

Ve 39. týdnu už je miminko opravdu plně vyvinuté a připravené se narodit. Porod může přijít každou chvílí. Zároveň se ale může stát, že si dá na čas a na svět přijde až klidně za další dva týdny. Ještě mírně přibírá na váze, ale v děloze nemá už téměř žádné místo, takže pokud se ještě stále neotočilo hlavou dolů, je již pouze malá pravděpodobnost, že se to stane. Ale nic není nemožné, některá miminka se přetočí až několik okamžiků před narozením.

V tomto týdnu miminko měří asi 50 cm a váží okolo 3,2 kg.

 

40. týden těhotenství

40. týden se počítá jako závěrečný týden těhotenství. Až dosáhnete milníku 40+0tt, jedná se o den, který vám byl určen jako termín porodu. Přímo na termín se ale rodí jen 5 % miminek. 

Děťátko přibývá na váze až do samotného porodu. Touto dobou je dlouhé asi 51 cm a váží 3,5 kg. To je ovšem průměrná váha. Běžně miminka váží 2,5 – 4,5 kg. Pro představu je v době narození veliké asi jako vodní meloun.

 Co se děje s maminkou?

Těhotenství pravděpodobně dosáhlo své maximální náročnosti a sebemenší pohyb vám může činit obtíže. Většinu maminek v tomto období doprovází nepříjemné otoky a najít si jakoukoliv úlevovou polohu je téměř nemožné. Neztrácejte naději, porod už se blíží. Vlastně k němu může dojít každou chvíli.

Pravděpodobně jste se již setkala s poslíčky, neboli tzv. Braxton-Hicksovými kontrakcemi, což jsou nepříjemné přípravné stahy dělohy, které mohou obzvláště prvorodičky pěkně vystrašit. Pokud si nejste jistá, zda se jedná o poslíčky či rozbíhající porod, zkuste nejdříve teplou sprchu než vyrazíte do porodnice. V případě poslíčků se stahy dělohy pravděpodobně zastaví, zatímco rozbíhající porod nabere na intenzitě.

Mezi známky blížícího se porodu může patřit odchod hlenové zátky, pokles dělohy či velmi časté je tzv. hnízdění, kdy má nadcházející maminka potřebu vše pořádně vygruntovat, aby se cítila připravená na příchod děťátka. Pokud u sebe tyto příznaky zpozorujete, můžete se začít těšit. O tom kdy přijde porod to ovšem nevypovídá. Může k němu dojít v následujících dnech i týdnech.

Mezi opravdové příznaky rozbíhajícího porodu patří až samovolné čištění vašeho těla, rozběhnutí kontrakcí či prasknutí plodové vody. To značí, že své miminko uvidíte v následujících hodinách, maximálně dnech.