Od filmu „Čelisti“ se jich skoro každý bojí. Ale jací žraloci jsou opravdu nebezpeční?

Od filmu „Čelisti“ se jich skoro každý bojí. Ale jací žraloci jsou opravdu nebezpeční?
Žraloci žijí na zemi již 200 milionů let. Zažili dinosaury, mamuty i neandertálce, a pokud se jimi budeme hlouběji zabývat, dozvíme se velmi zajímavé věci. Jenže strach před těmito majestátními zvířaty je od jistého Spielbergova filmu všudypřítomný, přitom je jen hrstka žraloků člověku nebezpečná.

Žralok bílý

Žralok bílý je statisticky nejčastěji zapojen do útoků na člověka než jakýkoli jiný žralok. Přesto ale nejsou jeho útoky nejsmrtelnější, nejčastěji se totiž jedná o omyl, když tento druh zaútočí na člověka. Žralok bílý se živí mořskými živočichy, zvláště tuleni a lachtani jsou pro ně mimořádnou pochoutkou. Potápěči či surfaři se však mohou žralokovi jevit jako jako potrava.

Druhá teorie častých útoků je ta, že tento druh útočí na neznámé objekty, aby otestovali jejich potenciál potravy. Je-li to pravda, vysvětlilo by to jejich útoky typu „hit-and-run“, volným překladem něco jako „kousni a uteč“ v blízkosti pláží.

Žralok bílý, Zdroj: kaschibo / Shutterstock

Žralok tygří

Podle oficiálního „Mezinárodního souboru útoků na žraloky“ je žralok tygří v počtu hlášených útoků na člověka na druhém místě za bílým žralokem. Skupina sledující žraloky konstatuje, že „velká velikost a nenasytnost“ zvířete jej kvalifikují jako impozantního oceánského predátora. Surfaři a plavci potřebují vědět, že žraloci tygří bývají zvědaví a agresivní, když ve vodě spatří člověka.

Toto je taky ten druh, který odebral žraloku bílému titul nejsmrtelnějšího žraloka. Útoky typu „hit-and-run“ se tu neobjevují, spíše něco jako „hit-and-bite again“, tedy „kousni a kousni znovu“, proto je střetnutí s tímto druhem ještě o něco nebezpečnější.

Žralok bělavý

Žralok bělavý sice není nej, co se týče jednotlivého počtu útoků, ani není nej, co se týče zabitých lidí, za to drží jiné nej: Nejvíce zabitých lidí v poměru s útoky, což znamená, že většina jeho útoků končí smrtelně. Na rozdíl od většiny ostatních žraloků je doloženo, že tento druh (v angličtině pojmenovaný jako bullshark) plave i ve sladkých vodách, takže je lehčí se s ním střetnout.

Snad nejslavnější událost se stala v roce 1916, kdy během dvou týdnů zahynuli při útoku tohoto žraloka čtyři lidé – tři z těchto útoků se odehrály v přílivové řece zvané Matawan Creek.

Důležité podotknout je ale to, že i když útoky žraloků existují a že mohou skončit smrtelně, žraloci nejsou tak nebezpeční, jak si mnoho lidí myslí. Je hodně pravděpodobnější být zabit krávou, komárem či padající ledničkou než žralokem. V dnešní době jsou skoro všechny žraloci ohrožení kvůli nadměrnému lovu a někteří jedinci jsou zabiti pouze proto, že si někdo myslí, že by se mohlo jednat o nebezpečného lidožrouta.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.cbsnews.com