Která znamení mají obvykle nejvyšší emoční kvocient (EQ)?

Která znamení mají obvykle nejvyšší emoční kvocient (EQ)?
Tou největší výhrou, kterou z hlediska osobnostních rysů můžete mít, je vysoká úroveň emoční inteligence. Hodnota EQ je důležitým ukazatelem predispozic pro zvládání vlastních emocí i emocí ostatních lidí.

Věřte, nebo ne, emoční kvocient je do jisté míry určen také vaším datem narození. Která znamení zvěrokruhu jsou na tom nejlépe?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani se rádi konfrontují s ostatními a pakliže mají co říci, řeknou to. To však často může vést k tomu, že někomu svými slovy ublížíte. Na pocitech druhých vám nijak zvlášť nezáleží, a proto se o emoční inteligenci Beranů obecně mluví jako o velmi nízké. Vaše neustálá zaneprázdněnost a hektický způsob života vám nedávají prostor přemýšlet o tom, jak se cítí někdo jiný. Často umíte jednat bez rozmyslu, a tak se u vás cokoli citového mnohdy pohybuje na tenkém ledě. Jste vůdčími osobnostmi a jestliže při snaze velet přehlížíte ostatní, tuto skutečnost si bohužel ani neuvědomíte.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou esa v řešení problémů. Schopnost empatie tvoří velkou část vašeho osobnostního základu, spíše se ji však snažíte skrývat před světem. Kdykoli za vámi někdo přijde s problémem, uděláte maximum, abyste našli řešení. Drobný kámen úrazu je však v tom, že pokud někdo vašim radám nebude naslouchat, necháte to tak a další způsoby, jak mu pomoct, nehledáte. Jestliže EQ Býků tedy něco snižuje, pak je to slabá schopnost respektovat názory ostatních.

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci nejsou příliš schopni udržet své emoce pod kontrolou. Pokud vás něco rozčílí, vaše okolí o tom bude jednoznačně vědět. Byť máte vůli své emoce skrývat, vaše starost, zklamání nebo hněv si jednoduše najdou svou cestu ven. Máte tendenci přehnaně reagovat, a to především v tom smyslu, že přebíráte odpovědnost za nespokojenost a zklamání ostatních. Na druhou stranu, vaše emoční inteligence vůči druhým lidem je mnohem lepší než vůči vám samým. Potřebuje-li se někdo vyplakat, vypovídat a o někoho se opřít, jste přesně tou osobou, která bude takovému člověku skvěle naslouchat a bude v jeho trápení oporou.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Druhým emočně nejinteligentnějším znamením je Rak. Jste velmi přemýšlivou bytostí a každý svůj pocit i myšlenku hluboce analyzujete. Svou vysokou emoční inteligenci využíváte ve vztahu k druhým tak, abyste se byli schopni vyznat v jejich jednání i činech, a zároveň se jim skrze tento váš vnitřní náhled snažíte pomoci. Můžete působit jako ,,tvrďáci“, co je jen tak něco nezasáhne. Ve své podstatě jste však velmi citliví a pokud se druhým děje něco zlého, máte pocit, jako by se to dělo přímo vám.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Může se zdát, že ve Lvech převažuje spíše egocentričnost než emocionální inteligence. Jak se však říká, zdání klame. Jste velmi citliví a empatičtí, avšak pouze v situacích, kdy jim na někom skutečně záleží. Naopak poměrně negativním je, že pro jiné lidi, kteří je nezajímají, nehnou ani prstem. Emoční inteligence rovněž zahrnuje sebeuvědomění a uznání vlastních slabých a silných stránek, k tomu však bohužel jako Lev příliš velké předpoklady nemáte. Vysoká míra sebevědomí vám tedy na EQ bude vždy spíše ubírat.

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny mají tendenci vše analyzovat a racionalizovat a tím potlačovat emocionální stránku. Svůj úsudek zakládáte na empirických skutečnostech a co není dokázáno, tomu nevěříte. Paradoxně to však vaši emoční inteligenci značně zvyšuje. Ve vztahu k sobě jste velmi sebekritičtí, což je na jednu stranu známka vysokého EQ, na druhou stranu vás to však může až příliš zaměřovat na vás samé. A pokud selžete, je pro vás velmi obtížné se s tím vyrovnat.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou obecně vysoce emocionálně inteligentní, ale pouze tehdy, kdy jsou schopni se rozhodnout, což není příliš často. Vaše emoční inteligence je váháním velmi ovlivněna. Než se však pro nějakou možnost pevně rozhodnete, několikrát zvážíte pro i proti a posoudíte každý možný výsledek. Pokud z nějakého důvodu zvolíte ten špatný, bude vás to dlouho trápit. Někdy to může být také důvod, proč se až příliš zaobíráte minulostí.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Říká se, že vodní znamení jsou ta, která jsou emocionálně nejinteligentnější, ale Štír do tohoto algoritmu nezapadá, a to kvůli sklonům k pomstě. Schopnost vzdát se minulých svárů je jednou z nejdůležitějších vlastností emoční inteligence, tou však jako Štíři bohužel příliš nedisponujete. Není pro vás velký problém ukázat svou zranitelnost, avšak neustále se obáváte, že někdo použije vaši „slabost“ proti vám. Pokud se to skutečně stane, ponesete si tuto křivdu opravdu dlouho a jen tak se jí nebudete snažit zbavit. Alespoň ne do doby, než křivdu vyřešíte pomstou. Nebýt této špatné vlastnosti, patřili byste mezi nejvíce emocionálně inteligentní jedince.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou v určitém smyslu velcí individualisté, proto je jejich emocionální inteligence spíše nižší. Kvůli tomu si nedokážete vypěstovat dostatek schopnosti porozumět druhým a být empatičtí vůči ostatním. Péče o druhé je pro vás obtížná, neboť se při ní zaobíráte až příliš svými vlastními pocity. Jednáte prvoplánově, což vám na EQ také mnoho nepřidává. Rozhodně nejste žádní hlupáci, co se pocitů týče, učinili jste však rozhodnutí, že je budete do jisté míry ignorovat. 

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorohové na emoce nemají čas. Nejste zrovna ti, za kterými by se člověk v emocionální tísni rozhodl jít pro radu. Nejde o to, že by vás to nezajímalo, jde o to, že raději mluvíte o faktech a citlivost je pro vás cizím slovem. Než něco uděláte, vše si promyslíte, což je jedním z aspektů emoční inteligence, a tak v tomto směru nejste úplně „na nule“. Radíte rádi, ale nemáte příliš trpělivosti čekat na výsledek, což může ostatní rozrušit.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Pokud jde o emoční inteligenci, Vodnáři jsou rozhodně spíše na konci seznamu. Není to proto, že byste žádnou neměli, ale proto, že máte strach z emocí. Raději byste zažili pořádný adrenalin, než abyste vyjádřili, co doopravdy cítíte. Emoce jsou pro vás zkrátka náročné a snažíte se jim co nejvíce vyhnout. Říká se, že jako Vodnáři jste nejinteligentnějším znamením zvěrokruhu. A je to skutečně tak. Podle vás však emoce nikdy nemohou vládnout nad rozumem, a tak spíše než EQ je vaší dominantou IQ.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Nejemotivněji založeným znamením zvěrokruhu jsou Ryby. Vaše emoční inteligence je na tak dobré úrovni, že je vaše intuice vůči pocitům druhých velmi silná. Máte schopnost jít hluboko do svého nitra i nahlédnout do nitra svého okolí. Nejradši byste byli, kdyby si všichni kolem vás pískali blahem. Jste nadprůměrně empatičtí a emocionální bolest druhého se vás dotýká dost intenzivně, byť se vás to vůbec netýká. Pokud si někdo prochází těžkým obdobím, jste vždy připraveni podat pomocnou ruku.

 

Zdroje: