Kompostování krok za krokem: Proměňte odpad v poklad pro vaši zahradu


Obohacování půdy o živiny se v minulosti řešilo dvěma základními prostředky – prostřednictvím hnoje nebo kompostu. Prakticky každá domácnost, která měla zahradu, chovala také domácí zvířata, která hnůj poskytovala, nebo měla alespoň vytvořený prostor na kompostování. V dnešní době se podmínky výrazně změnily a domácí zvířata chovaná jednotlivci se standardně omezují pouze na slepice nebo králíky chované ve velmi omezených počtech. Kompostování ovšem zůstává zachováno, a to i v případě, že žijete na bytě – mnoho lidí si pořizuje tzv. vermikompostéry, které jim umožňují zpracovávat běžný odpad z kuchyně na cenný kompost, který pak můžete využívat při pěstování balkónových plodin.
Co všechno a jak kompostovat
Kompostování je možné provádět různými způsoby a vždy záleží především na tom, v jakých podmínkách probíhá. Pokud chcete založit kompost na zahradě, můžete si zvolit hned několik řešení zahrnujících konkrétní nádobu (otevřenou, uzavřenou, otočnou, případně můžete kompost prostě házet do připravené jámy) či proces (teplý, studený, vermikompostování). V každém případě je nutné dodržovat několik zásad, které zahrnují především složení surovin pro kompostování – ne všechen domácí odpad do nádoby na kompostování patří, mnoho ingrediencí mohou rozkladné procesy zastavit nebo celý kompost znehodnotit nežádoucími patogeny. Pár tipů týkajících se kompostování najdete také v následujícím videu.
Co do kompostu patří a co ne
Standardně do kompostu patří dva základní typy ingrediencí – tzv. zelené a hnědé. Jako jsou označovány zbytky a odřezky z ovoce a zeleniny, větve ze zastřihování a výhonky ze zalamování rostlin, keřů a stromů, posekaná tráva, zbytky po čaji a kávě a také případný hnůj. Do kategorie hnědých ingrediencí se řadí suché listy a tráva, sláma, malé větvičky a natrhaný papír. Zbývající ingredience pak zahrnují vodu a vzduch (kyslík). Existuje však odpad, který byste na kompost rozhodně dávat neměli, a to odřezky z masa, mléčné výrobky, kočičí nebo psí výkaly, plasty (pokud nejsou označeny jako kompostovatelné) a prach (z vysavače).
Jak založit a udržovat kompost
Zakládání kompostu pak závisí na tom, jaký způsob kompostování si vyberete, obvykle se ovšem jedná o poměrně jednoduchou záležitost. U klasického kompostu je prvním krokem výběr nádoby, tedy to, zda bude otevřená, uzavřená otočná nebo vytvoříte výkop. Druhým krokem je pak volba umístění – ideální je místo v polostínu s dobrým odvodem vody (kompost bude vylučovat vodu obsahující živiny, která bude podporovat okolní rostliny). Jakmile je místo pro kompostování připraveno, můžete začít vrstvit odpad – začíná se větvičkami a starým mulčem a pak střídejte zelené a hnědé vrstvy, a to přibližně do třetiny (každou vrstvu vždy postříkejte vodou) a pokračujte ve vrstvení v poměru dvě vrstvy hnědé na jednu zelenou. Horní vrstvu by pak měla tvořit zemina nebo již hotový kompost, které budou vevnitř udržovat teplo. Kompost by se měl každé dva týdny provzdušňovat.