Listopad na zahradě: Připravte květiny, zeleninové záhony, stromy i keře na tuhou zimu

Listopad na zahradě: Připravte květiny, zeleninové záhony, stromy i keře na tuhou zimu
S příchodem listopadu možná končí zahradnická sezóna, nikoli však práce, kterou je na vaší zahradě třeba vykonat před zimou, aby vám dobře sloužila v nadcházejícím roce. Než udeří kruté mrazy, vyčistěte skleník, zasaďte jarní cibuloviny a nezapomeňte ani na údržbu zahradního nářadí.

Vyčistěte zahradní nářadí

Zahradní náčiní by mělo být po sezóně ustavičného používání pečlivě vyčištěno od zbytků hlíny a případně naostřeno. Postarejte se rovněž o sekačky na trávu, zkontrolujte je a vypusťte palivo.

Ukliďte si ve skleníku

Zlikvidujte staré rostliny, odstraňte a vyčistěte květináče. Sklo omyjte teplou mýdlovou vodou. Pokud necháváte kamenné nebo terakotové květináče přes zimu venku, přesvědčte se, že stojí na hliněných nohách nebo cihlách. Ty zabrání poškození mrazem a pomohou s odvodněním. Zařiďte, aby všechny křehké rostliny byly bezpečně zakryté a chráněné před mrazem. Pravidelně kontrolujte, zda skleníkové rostliny neobsahují přezimující škůdce. Bylinky v květináčích, jako je petržel a pažitka, přeneste dovnitř, abyste mohli v jejich pěstování pokračovat až do zimy.

Ochrana zahradních rostlin před mrazem
Ochrana zahradních rostlin před mrazem | Zdroj: Tasha-photo / Depositphotos

Stříhejte a mulčujte trvalky

U trvalek seřízněte stonky těsně nad zemí a kolem základny rostlin mulčujte zahradním kompostem, abyste ochránili kořeny a potlačili plevel. Tyto rostliny lze také vydělat ze země, rozdělit a znovu vysadit, čímž zvýšíte zásobu květin na příští rok.

Zasaďte jarní cibuloviny a tulipány

V listopadu nastává vhodný čas pro výsadbu cibulek tulipánů, ať už do země, květináčů nebo nádob. Vyhněte se ale všem, které vykazují známky hniloby či poškození, a ty zdravé zasaďte do hloubky třikrát větší, než je samotná cibulka. Je-li půda těžká, přidejte štěrk pro odvodnění, protože cibulky nerady sedí ve vodě.

Sázejte rostliny kvetoucí v zimě

Proč čekat na krásné barvy až do jara, když si je můžete užívat celou zimu? Většina zahradních center bude právě v tomto období zásobena zimními maceškami nebo třeba petrklíči. Zvažte jejich výsadbu před okny, podél cest nebo těsně přede dveřmi, abyste si jejich kouzlo mohli vychutnávat na každém kroku. Pro jejich prezentaci se báječně hodí také závěsné koše, okenní truhlíky a květináče na terasu.

Pečujte o bobule a rybíz

Na jahodových záhonech můžete ostříhat staré listí a odstranit šlahouny i plevel. Keře angreštu, černého, červeného a bílého rybízu prořezávejte, pomůže to s větráním a také proti škůdcům a chorobám.

Do prázdných záhonů přidejte organické hnojivo

Pokud jsou vaše zeleninové záhony přes zimu prázdné, pokryjte je dobře shnilou organickou hmotou. Během studeného období se rozloží a uvolní cenné živiny, které zlepší úrodnost a strukturu půdy. Hladoví ptáci považují zelí, kapustu a další košťálovou zeleninu za dobrý zdroj potravy, proto na ni položte síťovinu.

Připravte na zimu také divokou zvěř

Podejte pomocnou ruku zahradní fauně tím, že naplníte krmítka pro ptáky a ponecháte jim zásobu čerstvé vody. Zkuste postavit hmyzí hotely vyvrtáním děr do starých kmenů nebo nechte jeden kout zahrady „divoký“, aby měli živočichové kde odpočívat během chladných měsíců.