Zabavte děti v kuchyni a rozvíjejte jejich smysly

Zabavte děti v kuchyni a rozvíjejte jejich smysly
Kuchyň je pro děti úžasná laboratoř, ve které mohou zapojit všechny své smysly. Dopřejte jim kousek prostoru a času poznávat potraviny, zkoušet si kuchyňské dovednosti a být s vámi v království chutí a vůní.

Třiďte potraviny podle chuti

Nakrájejte různé kousky ovoce, zeleniny, sýra, pečiva a nechte dítko třídit na slané, sladké, kyselé, hořké nebo trpké. K třídění vám poslouží forma na muffiny nebo na led. 

Uspořádejte soutěž

Které ovoce vyhraje jako to nejvoňavější, nejchutnější či nejkrásnější? 

Ochutnávejte a rozpoznávejte hmatem

Připravte si celé kusy ovoce nebo zeleniny a také jejich části k ochutnání. Zavažte dítěti oči a vložte mu do rukou celý kus ovoce nebo zeleniny. Nic neprozrazujte a po ohmatání vložte dítěti malý kousek do úst k ochutnání. Až poté odhalte pravý název. 

Zeleninové pexeso

Část zeleniny uvařte a část nechte syrovou – hrajte zeleninové pexeso a přiřazujte vařené kousky k syrovým.

Měkké nebo tvrdé

Třiďte ovoce a zeleninu do skupin podle toho, co je měkké, tvrdé, hebké, chlupaté, drsné. Rozdělujte ty kousky, které mají slupku a ty, co se jí i se slupkou. 

Vyrobte si šťávový mix

Připravujte si zeleninové a ovocné šťávy a nechte dítě vymyslet svou vlastní kombinaci i její název. Vyrobte si plakát s oblíbenými variacemi a všechny si pojmenujte. 

Barevné špízy

Vyrobte ovocné špízy. Nachystejte si ovoce všech barev, omyjte je, nakrájejte na drobné kousky a kombinujte barvy i chutě. Napichujte na špejli podle vlastního výběru. 

Zkoumejte a objevujte

Nechte dítě škrábat, strouhat, mačkat, pasírovat, nalévat a přelévat. Dopředu se připravte na nepořádek. Předem si v kuchyni stanovte pravidla pro bezpečnost a ty dodržujte. Buďte uvolnění a hraví. Zkuste se chvíli dívat na svět dětskýma očima. Zkoumejte spolu, divte se a radujte se z hojnosti chutí, vůní, tvarů a barev.