Poprvé na vodě: Co čekat? Poradíme vám základní pravidla, která by měl znát každý vodák

Poprvé na vodě: Co čekat? Poradíme vám základní pravidla, která by měl znát každý vodák
Češi jsou národem houbařů a také vodáků. Mohlo by se s nadhledem říci, že kdo nestrávil alespoň jeden den na vodě, jako by ani nebyl. Pokud jste to ještě nevyzkoušeli, vysvětlíme vám, co vás čeká.

Kdy vyrazit na vodu, kam a na čem?

Začátečníci a rekreační vodáci jezdí obvykle na vodu v létě. Pro první jízdu se doporučuje nízký stav hladiny řeky. Sledovat aktuální stav můžete na internetu, dnes již existují speciální webové stránky s podrobnými informacemi pro vodáky.

Zdroj: Autor: Chaton Chokpatara / Shutterstock

Pokud jsou vhodné podmínky, stojí před vámi nutnost půjčit si vhodné plavidlo. Pro začátečníky to bývá raft. Nafukovací plavidlo je stabilní a vejde se na něj více lidí. Nebudete tak na sjíždění řeky sami a můžete se učit od zkušenějších.

Jezdit v partě někteří vodáci preferují, je to zkrátka větší zábava. Pokud si troufnete, můžete usednout do dvoumístné kánoe. Ta je obvykle plastová. Riziko převrácení se (neboli po vodácku cvaknutí) je vyšší.

Začátečníkům je doporučeno vyrazit na klidnější řeku, případně trénovat na rybníce. Vhodná pro vodáky bez zkušeností je Vltava, frekventovaný je zejména úsek mezi Vyšším Brodem a Boršovem. Sjíždět se tu dají dokonce i jezy. Oblíbená je Sázava, a pokud se chcete vyhnout davům, vyrazte na Lužnici.

Co si sbalit na vodu?

Pantofle nebo žabky jednoznačně nechte doma.

Co s sebou? Povoleny jsou všechny „běžné“ předměty jako mobilní telefon (který si určitě budete chtít vzít minimálně proto, abyste měli na výlet památku v podobě fotek), doklady a peněženka. Vše budete mít v suchu a v bezpečí ve vaku nebo v plastovém barelu.

V horkém létě můžete jednodenní výlet absolvovat i v plavkách. Přibalte si nicméně určitě alespoň jedno tričko a kalhoty navíc, ať máte suché věci na převlečení. Hodit se vám bude i pokrývka hlavy (kšiltovka či jiná čepice) a sluneční brýle. Nezapomeňte na boty do vody. Měly by mít plnou špičku, může to být speciální obuv do vody nebo starší tenisky. Pantofle nebo žabky jednoznačně nechte doma.

V závislosti na tom, jak dlouho budete na vodě trávit, se musíte umět sbalit kompletně: Oblečení si neberte příliš, ať se do barelu vejdete, dámy by neměly zaměnit kemp s módní přehlídkou. Stačí dvě trika, dlouhé kalhoty, bundu, spodní prádlo a něco na spaní. Nezapomeňte si stan, spacák, repelent proti hmyzu a opalovací krém. Záchrannou vestu dostanete v půjčovně.

Zdroj:

  • autorský text