Kiss syndrom dokáže potrápit nejen miminko, ale i váš vztah. Proč?

Kiss syndrom dokáže potrápit nejen miminko, ale i váš vztah. Proč?
I novorozené miminko se může potýkat se zdravotními komplikacemi. Kiss syndrom je nepříjemným zraněním, které dokáže vyděsit nejednoho rodiče. Naštěstí se dá i tento syndrom vyléčit.

Novorozenec má zablokované obratle atlas a čepovec

Pokud je vašemu miminku diagnostikován takzvaný KiSS syndrom, dochází u něj k mechanickým problémům krční páteře. Laicky řečeno se jedná o blokádu krční páteře, která je ale ještě navíc posílena o skloubení týlní kosti a prvního krčního obratle. Pokud bychom si chtěli tento syndrom představit ještě jinak, jedná se o dva krční obratle nacházející se u hlavičky miminka, které znemožňují hýbání hlavou. U dětí s KiSS syndromem jsou horní obratle atlas a čepovec zablokovány. Pohyb hlavou je tak nemožný.

KiSS syndrom se může objevit po náročném porodu či u velmi těžkých dětí

KiSS syndrom může vzniknout hned z několika důvodů. Důležité je si uvědomit, že se nikdy nejedná o chybu matky. Jedním z nejčastějších důvodů, proč k tomuto syndromu dochází, je průběh porodu. Pokud jsou při těžkém porodu použity kleště, nebo dojde k císařskému řezu, může dojít k problémům s obratli miminka. Nepřirozený tlak na krční páteř ale může vyvinout také poloha miminka v děloze či váha novorozeněte, která přesahuje 4 kilogramy. V takovém případě nemá miminko v děloze dostatek místa. Snadno tak dojde k nepřirozenému tlaku na obratle, který tak může vyvolat KiSS syndrom.

V některých případech KiSS syndromu nelze předejít. Dítě vážící více jak 4 kilogramy logicky nemá v děloze místo. Rozhodně jde ale těmto problémům předcházet šetrným porodem, při kterém je s dítětem manipulováno opatrně tak, aby nedošlo k porušení obratlů.

Čím dřív dojde k diagnostice, tím snadněji se dá syndrom léčit

Diagnostika tohoto syndromu je poměrně složitá. Ne vždy se problémy objeví ihned po porodu. Mylně tak může být miminku diagnostikována jiná porucha či nemoc. Protože se v České republice nejedná o příliš rozvinutý syndrom, je potřeba jej brát v potaz a popřípadě na něj i lékaře upozornit. Nikdo není neomylný, včasná diagnostika a následná léčba ale mohou vašemu dítěti do budoucna naprosto změnit život.

Pokud dojde k odhalení KiSS syndromu ihned nebo pár dní po narození miminka, může dojít k naprostému vyléčení obratlů. Miminko tak nemusí mít trvalé následky. V opačném případě je ale léčba poměrně komplikovaná. V pozdějším věku dítěte při neléčení KiSS syndromu může docházet k migrénám, pomočování, poruchám koncentrace či učení. Dítě ale může trpět také nechutenstvím a může mít problém orientovat se v prostoru či mít problém s koordinací.

Pokud se Kiss syndrom ihned diagnostikuje může dojít k naprostému vyléčení obratlů
Pokud se Kiss syndrom ihned diagnostikuje může dojít k naprostému vyléčení obratlů | Zdroj: Gorodenkoff / Shutterstock

Syndrom lze rozpoznat na základě různých symptomů

To, že je s miminkem něco špatně, může napovědět jeho chování. Miminko často pláče a může být velmi citlivé na doteky. Můžete si také všimnout, že stáčí hlavu na jednu stranu či má asymetricky zploštělou hlavu. Dalším z možných příznaků je také prohýbání se do luku. Kojencům často nejde hlava otočit na obě strany, naopak miminko zvládá otočení pouze na jednu stranu. Při spánku může spát šikmo a může mít i problémy se zvedáním hlavičky.

Dítěti se ale také nemusí líbit být v pozici na bříšku, může nadměrně slintat, trpět opožděným vývojem kyčelních kloubů či mít potíže s polykáním nebo sáním mateřského mléka.

Existují dva typy syndromu KiSS

V návaznosti na to, jak se KiSS syndrom u dítěte projevuje, rozlišujeme hned dva typy syndromu a sice KiSS I. a KiSS II. Tyto dva druhy syndromu se od sebe liší především příznaky. To ale neznamená, že se tyto příznaky navzájem nemůžou prolínat. První typ syndromu je rozpoznán především podle toho, že miminko upřednostňuje jednu stranu svého těla. A to jak při pokládání hlavy, tak i při pohybu dalších částí jeho těla. Asymetrie se může objevit jak u hlavy, tak také horních a dolních končetin či zadečku. Zpravidla se také objevuje nerovnoměrné zatížení končetin.

Druhý typ syndromu je specifikován především záklonem hlavy během spánku. Dítě si tak ulevuje od bolesti a ležení je pro něj pohodlnější. V tomto případě neplatí, že by dítě nemohlo otáčet hlavou. Pohyb je naopak pružnější, než by se u dítěte s tímto syndromem dalo předpokládat. Lebka miminka může být asymetricky zploštělá a ovlivněny mohou být také obličejové svaly. Miminko nezvládá pást koníčky a může mít problém se sáním mateřského mléka a jeho polykáním. Právě kvůli těmto příznakům je často syndrom KiSS II. zaměňován s jinými nemocemi.

Pediatr syndrom rozpozná, fyzioterapeut vyléčí

Jak již bylo řečeno, KiSS syndrom není ničím, co by se nedalo vyléčit. S léčbou je ale potřeba začít co nejdříve. Miminko si během svého života postupně zvyká na své tělo, v budoucnosti by mu tak tyto anomálie mohly přinést nejeden problém. KiSS syndrom by měl rozpoznat váš pediatr. Rozhodně ale nic nezkazíte ani tím, že se vydáte na konzultaci za fyzioterapeutem.

V dnešní době již není ničím zvláštním, že maminky s dětmi fyzioterapeuta navštěvují preventivně. Právě fyzioterapeut miminku s tímto syndromem dokáže pomoci. A to nejčastěji za využití Vojtovy metody nebo Bobath konceptu. Během jednoho roku života dítěte by mělo dojít k uvedení do stabilizovaného stavu. Vše ale záleží na spolupráci rodičů. Ti by měli fyzioterapeuta s miminkem navštěvovat minimálně jednou za měsíc, ideálně pak jednou za14 dní. S miminkem nejčastěji cvičí fyzioterapeut, může se ale stát, že s ním budete muset cvičit také doma. Dejte si ale pozor na správnost provádění cviků. V opačném případě byste miminku mohli spíše ublížit.

Pravidelné cvičení může miminko vyléčit

KiSS syndrom může rodiče miminka vyděsit. Miminko velmi často bez přestání pláče. To může přinést podrážděnost a komplikace ve vztahu. Nezapomínejte ale na to, že se jedná o zdravotní komplikace, které mají řešení. Oba z rodičů by tak měli zachovat klid. Poradit se a svěřit se svými problémy můžete na několika facebookových skupinách. Při správném cvičení by miminko mělo být během jednoho roku naprosto v pořádku.