Seznam největších žroutů elektřiny a chytré omezení jejich spotřeby

Seznam největších žroutů elektřiny a chytré omezení jejich spotřeby
Ceny elektrické energie za poslední rok vzrostly některým domácnostem i dvojnásobně. Pojďme se podívat na největší žrouty elektrické energie a říct si, jak je možné u nich ušetřit.

V posledním roce ceny elektřiny raketově vzrostly a otázka úspory je teď víc na místě než kdykoliv předtím. Které spotřebiče patří mezi největší žrouty v domácnosti? Každá domácnost je samozřejmě jiná, liší se i spotřeba elektrické energie. Jedná se však o spotřebiče, které jsou pro dnešní domácnosti zcela běžné, a právě u nich platíme nejvyšší účty za elektřinu. I když se bez většiny z nich většinou neobejdeme, jejich spotřebu elektrické energie je možné alespoň částečně omezit pomocí jednoduchých rad.

Televize představuje jednoho z největších žroutů elektrické energie

Absolutním vítězem v kategorii největších žroutů elektřiny je bezpochyby televizor. Podle výzkumů stráví průměrný Čech před televizí přibližně 3 hodiny a 38 minut. Nejedná se o nijak závratný čas, ovšem je potřeba připomenout, že se jedná o průměr. Navíc průměrný čas strávený před televizorem klesá, ještě v roce 2016 to bylo o celou hodinu více. Je ale zapotřebí poznamenat, že se patrně nejedná o odpočinek od médií jako takových, ale spíše větší míra používání mobilních telefonů, laptopů či tabletů.

V Českých domácnostech představuje energie spotřebovaná televizním přijímačem přibližně 27 % účtu za elektřinu. Pokud chcete za elektřinu v tomto případě ušetřit, myslete i na situace, kdy televizor neběží, ale je připraven k zapnutí tlačítkem ovladače. Jedná se o tzv. „stand by“ mód. Televizi se snažte vypínat úplně, případně se vyvarujte jejímu puštění jen coby zvukové kulisy.

Zdánlivě nemožná regulace spotřeby energie u lednice či mrazáku

Lednička či mrazák představuje žrouty elektrické energie, které zdánlivě nemůžeme nijak regulovat, ovšem v tomto případě je opak spíše pravdou. Mnoho majitelů domů má například ve sklepě mrazák na uchovávání masa, zeleniny nebo dalších potravin. Ovšem ruku na srdce, skutečně se jeho provoz vyplatí?

Spotřeba ledničky či mrazáku je možná snížit i za předpokladu, že jej umístíme v dostatečné vzdálenosti od případného zdroje tepla. V případě mrazáku je taková instalace spotřebičů přímo zakázaná. Pro co možná nejvyšší úsporu se proto vyvarujte umístění lednice nebo mrazáku v blízkosti sporáku, trouby, otopného tělesa nebo jiného zdroje tepla.

Lednici umístněte tak, aby nebyla v blízkosti zdroje tepla
Lednici umístěte tak, aby nebyla v blízkosti zdroje tepla | Zdroj: Sonyachny / Depositphotos

Pračka i myčka jako významní podílníci na energetické spotřebě domácnosti

Také pračka se významně podílí na účtu za elektřinu, průměrně je to něco kolem 18% celkové energetické spotřeby domácnosti. Jak v tomto případě ušetřit? Perte až v případě, kdy budete schopni buben optimálně naplnit špinavým prádlem, využijte také praní za nižších teplot a sušičky se rozhodně nebojte. Její provoz zase není tak náročný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Průměrně totiž spotřebuje jen okolo 2% měsíční spotřeby energie.

A jak je tomu vlastně s myčkou? V posledních letech se myčka již stala jakýmsi standardem většiny domácností, přitom její energetická spotřeba není vůbec malá. Tvoří přibližně 7% celkové měsíční spotřeby energie. I v případě myčky je možné zvolit mycí programy při nižších teplotách. U myček to může často znamenat, že proces sušení není tak dokonalý, jak byste si představovali. Ovšem tento problém mohou spolehlivě vyřešit pootevřená dvířka po skončení mycího programu.

Je možné zmírnit i spotřebu energie počítače

I počítač patří mezi přístroje s velkou spotřebou elektrické energie. Navíc týdně bývá v domácnostech používán v průměru až 23 hodin. Není se tak čemu divit, že jeho provoz představuje 13% podíl na spotřebě elektřiny. I v tomto případě si dejte pozor na režim „stand by“ podobně jakou u televizoru. Podobně je tomu například i s tiskárnou nebo reproduktory, na jejichž vypnutí řada z nás čas od času zapomene.