To byste nevěřili, čemu všemu věří britská královská rodina

To byste nevěřili, čemu všemu věří britská královská rodina
Britská královská rodina udržuje mnoho zajímavých tradic, ale také věří ve spoustu bizarních pověr. Některé vás pobaví, jiné možná vyděsí. Ostatně zahrnují havrany, drahokamy a duchy. Odložte skepticismus a zjistěte, proč jsou na zásnubních prstenech safíry nebo kde všude straší Anna Boleynová.

Průběh korunovace

Korunovační den britského panovníka je jistě událostí radostnou, ale také velmi náročnou. Všichni se mají obzvlášť na pozoru, protože pokud se během ceremoniálu něco pokazí, považuje se to za špatné znamení pro budoucího krále či královnu. Jakékoli nehody by předpovídaly neúspěšnou vládu.

Havrani v Toweru

Od 17. století je londýnský Tower domovem minimálně šesti havranů. Za vlády krále Karla II. si královský astronom stěžoval, že ptáci zasahují do jeho výzkumu. Král proto nařídil, aby byli zabiti, ale pověrčivý dvořan mu řekl, že pokud se havrani z Toweru ztratí nebo odletí, padne nejen samotný hrad, ale i koruna a s ní celá Británie. Může se to zdát jako zastaralá pověra, monarchie se ji však neodvažuje zpochybnit. Karel II. nechal havranům pro jistotu přistřihnout křídla.

Květnové svatby

„Svatba v máji, do roka máry,“ říká jedna z mnoha pověr o květnových svatbách. Dříve se mělo za to, že pokud se žena vdá v květnu a krátce poté otěhotní, čeká ji porod během nejtužší zimy. Bylo to období, kdy lidem docházely zásoby a rodička neměla dost sil. Také královna Viktorie považovala svatbu v pátém měsíci kalendářního roku za nešťastnou a rozhodně ji neschvalovala. Právě takový termín si vybrali princ Harry a jeho snoubenka Meghan Markle, kteří mnohokrát dokázali, že se nebojí jít proti proudu. Koneckonců, dnes už se v květnu svatby konají běžně. Jak známo, máj je také lásky čas.

D-d-duchové!

Britští panovníci měli v zásobě spoustu duchů, kteří číhali v jejich hradních síních. Například takový duch Anny Boleynové prý straší v domě svého dětství Blickling Hall v Norfolku. Každý rok 19. května (v den výročí její popravy) bývá údajně spatřena v přízračném kočáře taženém čtyřmi bezhlavými koňmi a s bezhlavým jezdcem, přičemž sama si svou useknutou hlavu držela v klíně. Tomu se říká bezhlavá jízda. Jiní tvrdí, že Annin duch straší také na hradě Windsor a v londýnském Toweru. Má asi pořádnou honičku…

Kouzelné drahokamy

Nádherný safír na zásnubním prstenu princezny Diany, který nyní zdobí prsteníček Kate Middleton, neslouží pouze pro okrasu. Už od středověku se na královských špercích třpytily drahokamy, o nichž se věřilo, že mají mýtické síly. Především právě safíry jsou známé tím, že prohlubují oddanost a loajalitu a přinášejí finanční prosperitu a stabilitu. Pověrčivá královna Viktorie nosila ve svatební den také safír.

Safír má své opodstatnění. Zdroj: Julie Photo Art / Shutterstock

Královský dotek

Eduard Vyznavač, vládce Anglie v letech 1042 až 1066, byl podle všeho prvním panovníkem, jenž praktikoval tzv. „královský dotek“. Během tohoto léčebného rituálu vložil ruce na nemocnou osobu, aby ji uzdravil. Tehdy se věřilo, že panovníci mají léčivou moc vzhledem k přímému spojení s Bohem.