NON-REM neboli NREM spánek

NON-REM neboli NREM spánek
NREM neboli NON-REM fáze spánku (podle Non-Rapid Eye Movement, bez rychlého pohybu očí) jsou první čtyři fáze celého spánkového cyklu. NON-REM fáze předchází REM fázi, ve které se nám zdají sny. Celý spánkový cyklus (a tedy i každá jeho fáze) se za noc vystřídá asi čtyřikrát nebo pětkrát.

Co je NON-REM spánek?

Obecně je fáze NON-REM charakteristická tím, že je celé naše tělo v jakémsi útlumu. Uvolníme se a uklidníme. Sníží se nám mozková činnost. Podle toho, jak hluboký je náš spánek, se pak NON-REM fáze dělí na další čtyři části. Lidský spánek začíná obvykle vystřídáním NON-REM fází a až poté nastává REM fáze spánku. Obecně můžeme říct, že během NON-REM fází tělo buduje svalovou hmotu a obnovuje kostní dřeň, opravuje a regeneruje tkáně a posiluje se celkový imunitní systém. Proto spíme obvykle víc, pokud jsme nemocní nebo nachlazení. Tělo musí doplnit sílu a během spánku nejlépe bojuje s napadením. Během NON-REM fází spánku se nám také nezdají žádné sny.

NON-REM spánek tvoří kolem 80 % celého našeho spánku

Fáze NON-REM spánku

  • 1. NON-REM fáze – tato první fáze trvá jen okolo pár minut, přibližně pět až deset. Je to vlastně stav usínání, kdy jsme ještě napůl bdělí a dokážeme do určité míry vnímat své okolí. Tělesné funkce se nám zpomalí, dýcháme pomaleji, také srdeční tep se zklidní. Občas se objevují i takzvané svalové záškuby. Pokud vás někdo probudí během této fáze, můžete mít pocit, že jste vůbec neusnuli. Občas se stává, že během této fáze pocítíme náhlý pocit pádu a následující svalové stahy a kontrakce, nebo škubání. Jde o celkem běžný a zdravotně nezávadný jev. Občas se kvůli těmto stahům můžeme sami ze spánku probudit, jindy je sami nemusíme vůbec vnímat. Pokud během této fáze zobrazíme mozkové vlny na elektroencefalogramu (EEG) ve spánkové laboratoři, uvidíme, že se mozkové vlny zpomalují.
     
  • 2. NON-REM fáze – naše tělo se přestane hýbat, mozková aktivita ustává, klesá nám tep, tělesná teplota, zpomaluje se dýchání. Krev také odtéká z mozku do svalů. Tato fáze trvá okolo dvaceti minut a jde o lehký spánek. Svaly se střídavě stahují a zase uvolňují, pohyb očí se zastaví. Tělo se postupně připravuje na přechod do hlubokého spánku. Vlny mozkové aktivity jsou ještě pomalejší než v první fázi. Podle některých studií s opakujícími se spánkovými cykly tráví člověk ve druhé fázi NON-REM spánku stále více času na úkor ostatních. Některé výzkumy uvádí, že dospělý člověk stráví ve druhé fázi NON-REM spánku okolo 55 % času.
     
  • 3. NON-REM fáze – objevují se takzvané vlny delta, proto je společně se čtvrtou NON-REM fází nazývána jako delta spánek. Delta vlny jsou velmi pomalé mozkové vlny, které mozek vysílá během těchto dvou fází spánku a které je možné vidět ve spánkové laboratoři na EEG přístroji. Svalová aktivita je nulová. V této fázi se člověk velmi těžko budí. Pokud nás něco z této fáze probudí, můžeme se na krátkou chvíli cítit dezorientovaní a zmatení nebo podráždění. Třetí a čtvrtá NON-REM fáze jsou nejdůležitější pro obnovu tkání a celkové načerpání nové energie, jde o nejhlubší a nejklidnější spánek. Během těchto dvou fází dochází v těle k mnoha opravám a také k vylučování růstového hormonu, který je důležitý pro růst svalů. Pokud tedy chceme doplnit svalovou hmotu, musíme nejen posilovat, ale také dobře a kvalitně spát. Během této fáze se také přesunují informace z krátkodobé paměti do dlouhodobé, což spotřebuje mnoho času a energie. Třetí NON-REM fáze je vlastně přechodem mezi lehkým a hlubokým spánkem. Je to právě tato fáze, díky které se druhý den ráno cítíme svěží a odpočinutí. Obvykle (na rozdíl od ostatních fází) je třetí fáze NON-REM delší během první poloviny spánku a v následujících cyklech se postupně zkracuje. Proč tomu tak ale je, nikdo přesně neví. Během třetí fáze NON-REM je mozek méně citlivý ke svému okolí a buzení je v této fázi velmi nepříjemné. Proto se také doporučuje, pokud si člověk chce dát rychlého "šlofíka" nebo si krátce zdřímnout po obědě, neusínat na delší dobu než půl hodiny, aby nestačilo dojít k přechodu do třetí NON-REM fáze. Probuzení je pak rychlejší a není tak obtížné se ze spánku opět rozkoukat a začít s nějakou aktivitou. Třetí NON-REM fáze spánku je také chvíle, ve které se odehrávají jevy jako náměsíčnost, mluvení ze snu nebo dětské noční můry. Během těch se dítě většinou v posteli s křikem posadí a nemůže znovu usnout.
     
  • 4. NON-REM fáze – jinak také nazývaný hluboký delta spánek, delta vlny už tvoří kolem 50% veškeré aktivity. Trvá asi třicet minut a je následován REM spánkem, během kterého se nám zdají sny.

NREM spánek

Zdroj: Gorodenkoff / Shutterstock

Během první a druhé NON-REM fáze, tedy během lehkého spánku, je také nejpřirozenější se probudit. Pokud nemáme nastavený budík a můžeme se vzbudit podle potřeby, většinou se ze spánku probereme během jedné z těchto dvou fází.

NON-REM spánek tvoří kolem 80 % celého našeho spánku, zbylých 20 % pak tvoří REM spánek. S postupujícím věkem se délka NON-REM spánku, stejně tak jako délka REM spánku, snižuje. Proto malé děti spí déle než dospělí, a naopak důchodci mají se spánkem problémy a trpí nespavostí. Pokud spíme sedm až osm hodin každou noc, kolem 1,5 hodiny strávíme REM spánkem, ve zbytku času se pak střídají všechny NON-REM fáze.

Spánková hygiena

Pro kvalitní spánek jsou důležité vhodné podmínky. Pokud je nemáme, může to vést až ke spánkovým poruchám jako je například insomnie. Přiměřená pokojová teplota, tma a ticho jsou základní předpoklady kvalitního spánku. Dále bychom se měli soustředit na to, abychom usínali a budili se každý den přibližně ve stejný čas. Zajistíme si tak kvalitní spánek, který je důležitý jak pro fyzické, tak pro psychické zdraví každého jedince.