Mokré sny u žen? Vědci zjistili, že orgasmus ve spánku prožívá téměř polovina žen

Mokré sny u žen? Vědci zjistili, že orgasmus ve spánku prožívá téměř polovina žen
Zatímco tzv. “mokré sny” prožívají častěji dospívající chlapci než-li dospělí muži, podle analytičky snů Lari Quinn Loewenbergové jsou u žen erotické sny s orgasmem častější s přibývajícím věkem.

Jak dochází k orgasmu ve spánku

Orgasmus ve spánku prožíváme jako skutečné sexuální vyvrcholení. Podle Loewenbergové spánkový orgasmus většinou začíná erotickým snem. To vede ke zvýšenému průtoku krve do genitálií v kombinací s úplným uvolněním během hlubokého spánku, což umožňuje tělu prožít sexuální vyvrcholení bez vnější stimulace. Zajímavé je, že zatímco běžné sny máme tendenci hned po probuzení zapomínat, ty erotické nám ještě dlouho zůstávají v mysli.

Zdroj: Autor: Roman Samborskyi / Shutterstock

Zdají se mužům erotické sny častěji než ženám?

Erotické sny spojené s orgasmem ve spánku se u každého liší. Někomu se téměř neobjevují a jinému se zase zdají docela často. Výzkum tvrdí, že ženy prožívají orgasmus ve spánku častěji, než se dříve uvádělo. Mokré sny jsou obecně spojovány především s hormonální změnou v pubertě u chlapců, kdy během snů dochází k první ejakulaci. Někteří muži uvádí, že měli pouze několik mokrých snů během puberty a poté už jen výjimečně nebo žádný. Někomu se naopak zdají erotické sny doprovázené orgasmem pravidelně po celý život. Ženám se první vlhký sen zdá zpravidla až po dvacátém roce. V dalších letech se u žen mokré erotické sny vyskytují častěji než u mužů. Tento fakt může souviset s přibývajícími zkušenostmi a větším uvolněním v sexuální oblasti. 

Některé ženy zažívají orgasmus pouze při spánku

Pro některé ženy může být snazší dosáhnout orgasmu ve spánku než ve skutečnosti. 

Madeleine Castellanosová, psychiatrička a sexuální terapeutka z New Yorku, ve své knize Co zabíjí váš sexuální život a jak ho udržet na živu, píše o erotických snech: “Když se nám zdá erotický sen, mozek se přirozeně uvolňuje a my se zbavujeme stresu a nervozity. Někdy tedy může být snazší dosáhnout orgasmu ve snu než ve skutečném životě.”

Je obecně známo, že většina žen potřebuje k sexuálnímu uvolnění nejen fyzickou, ale také psychickou pohodu. Pokud má žena jakékoliv zábrany a během sexu na ně myslí, může pro ni být těžké dosáhnout vyvrcholení. Protože ve snech je určitá část mozku, kterou vnímáme nepohodlí neaktivní, tělo je schopno reagovat uvolněněji.

“Když sex vnímáme pozitivně“, píše Castellanosová, „zvyšuje to naše potěšení. Což ukazuje, že pokud se naše mysl odpoutá od stresových situací, můžeme své prožitky změnit k lepšímu.“

Zdroje: