Tip: Připravte si krásně nadýchanou margotkovou bábovku

Tip: Připravte si krásně nadýchanou margotkovou bábovku
V dnešní době existují na internetu miliony způsobů, jak upéct bábovku. Nabízí se nám různé alternativy a náhražky surovin a tipy, jak si bábovku ozvláštnit. Co ale říkáte na Margot bábovku?

Margot bábovka není nic pro konzervativní typy. Přesto se ale najdou tací, kteří rádi experimentují a hledají cesty a způsoby, jak si klasickou třenou bábovky nějakým způsobem ozvláštnit a povýšit.

Pro milovníky čokolády a kokosu je tím nejlepším typem právě Margotková bábovka!

A pokud mezi vaše metody pečení patří ta hrnečková, pak je pro vás tato bábovka jako zrozená! Navíc krom Margot tyčinky nepotřebujete žádné suroviny, které byste doma neměli. Co k pečení tedy potřebujeme?

Ingredience

  • 6 lžic olej
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléko (někdo používá jednu smetany ke šlehání 33 %)
  • 1 hrnek cukr krystal
  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 0,5 balíčku kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks tyčinka Margot
  • 3 lžíce rumu (není potřeba, záleží jen na vaší chuti)

A jak tedy na bábovku? 

Jako u každého pečení, i u této bábovky je základ předehřát si troubu na 170 °C. Než si začneme chystat všechny suroviny, nastrouháme si tyčinku Margot. Aby se nám strouhala co nejlépe a netvořila hrudky nebo se nelepila. Je dobré ji na chvilku strčit do mrazáku, aby měla pevnou konzistenci.

Do jedné mísy si připravíme všechny sypké suroviny, které si prosejeme skrze síto. A to celé proto, abychom získali krásně nadýchané těsto. 

Do druhé mísy si vyšleháme žloutky s cukrem do krásné pěny. Do té později nalijeme mléko nebo smetanu ke šlehání. Pokud zvolíme smetanu ke šlehání, je nejlepší koukat na procento tuku, které smetana obsahuje. Platí, že čím vyšší číslo, tím kvalitnější a lepší smetana. A proč nahradit mléko smetanou?

Smetana dodá těstu totiž příjemně sametovou vláčnost a výsledek je pak o něco chuťově lepší. Do pěny poté přidáme 3 lžíce rumu. Opět záleží ale jen na chuti.

Někdo rum přidává, někdo ne. Není nutností a těstu se nic nestane, když rum nepřidáme. Do krásně vyšlehaného sněhu pak postupně vysypeme připravenou mouku s ostatními surovinami, a to včetně nastrouhané Margot sušenky. 

Na bábovku můžete připravit čokoládovou polevu, Zdroj: baibaz / Shutterstock

Pokud chceme mít bábovku krásně nadýchanou a jemnou, ze zbylých bílků si vyšleháme sníh. Do nové misky si připravíme bílky, které pozvolna začneme šlehat. Pozor! Metly nejprve omyjeme, jinak se nám sníh nevyšlehá. Někdo jako jakousi pojistku používá i cukr, který za míchání přidává do sněhu.

Bílky mícháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásný hustý a pevný sníh, který by měl vytvořit tuhé špičky po vyjmutí metel.

Sníh poté pomalu zapracujeme do těsta, které nám mezitím odpočívalo. Je třeba míchat opatrně, abychom předešli tomu, že se nám těsto srazí. To poté vylijeme do předem připravené formy. Abychom podtrhli chuť Margot tyčinky, můžeme formu vysypat i kokosem. 

Bábovku pečeme zhruba 40–50 minut. Před koncem pečení ji zkontrolujeme špejlí. Lehce vychladnutou bábovku poté vyjmeme z formy a těšíme se z krásné vůně, kterou nás margotková bábovka odvděčí.

 

Zdroj: