Krásná potvora, která vám může udělat ze života peklo, pokud se zabydlí na vaší půdě

Krásná potvora, která vám může udělat ze života peklo, pokud se zabydlí na vaší půdě
Ačkoliv v našich končinách žijí dva druhy kun, kuna lesní a kuna skalní, u kuny lesní můžeme být vcelku klidní. Její příbuzná, kuna skalní, nám dokáže pořádně zatopit.

Kuna lesní

Kuna lesní obývá lesní porosty, ráda se pohybuje ve větvích stromů a dokáže přeskočit z větve na větev až 4 metry. Mimo les, na volném prostranství, je nejistá a lidským obydlím se vyhýbá. Má své teritorium, které opouští nerada a nepředstavuje pro nás prakticky žádnou hrozbu.

Náš nepřítel – kuna skalní

Její příbuzná, kuna skalní, je svým založením jiná. Miluje otevřené skalnaté a křovinaté terény a neváhá navštívit chaty, domy i kurníky na zahradách. Tato roztomilá šelma při svých toulkách krajinou loví malé králíky, myši a potkany, likviduje hnízda bažantů a kachen, a pokud zavítá do vašeho kurníku, klidně zlikviduje všechny slepice. Výborně šplhá a skáče, dostat se na střechu jí nedělá nejmenší problémVyhlídne si i nepatrnou skulinu, kterou se protáhne a zabydlí se na půdě nebo v podbití vaší chalupy, chaty nebo domu. Pokud zrovna usínáte a náhle slyšíte podivné dupání a zvuky jakéhosi boje, bude to pravděpodobně kuna skalní. Vede noční život a zrovna řádí ve svém příbytku, který si zřídila ve vašem obydlí. Také můžete cítit podivný zápach, který je směsicí pachu výkalů a hnijících zbytků potravy.

Kuna a střešní izolace

Kuna ovšem neobtěžuje pouze hlukem a zápachem. Je to hotový likvidátor všech střešních izolací, které rozhlodá a buduje si v nich tunely. Pokud je stavba přes zimu neobývaná a kuna žije v místě nepozorována delší dobu, izolaci dokonale zničí a rozcupuje ji na kousky, a to především v době, kdy vyvede svá mláďata. K totální devastaci izolační vrstvy dojde už během několika měsíců.

Náprava škod na izolaci

Jakmile kunu objevíme, je třeba poškozenou izolaci dát do pořádku. Rozsah poškození se zjišťuje sondou nebo rozebráním části střechy. K tomuto úkonu je dobré pozvat odborníka na zateplení, který posoudí stav poškození, a v nejhorším případě může navrhnout i přeložení střechy, což není nijak snadná a levná akce.Je nutné demontovat střešní krytinu, odstranit střešní latě a vyměnit fólie i izolaci.

Kuna a elektroinstalace

Miluje také okusování kabelů a poškozuje elektroinstalaci. A to nejen v domě, ale také ve vašem autě, které stojí opodál zaparkované. Druhý den po útoku vás mohou přivítat blikající kontrolky a už třeba neodjedete. Oprava většinou přijde pěkně draho.

Kuna miluje okusování kabelů, nejen v době, ale i v autě
Kuna miluje okusování kabelů, nejen v domě, ale i v autě | Zdroj: PantherMediaSeller / Depositphotos

Zbavit se kuny není nijak snadná záležitost

Můžete vyzkoušet zvukový odpuzovač kun, který vydává zvuk, který slyší právě pouze kuny a je jim nepříjemný. Existují i pachové odpuzovače. Celkem využívanou možností je použití odchytové klece, do které nastražíte návnadu. Tou může být třeba vejce, maso nebo sušené ovoce. Kuny milují švestky a třešně. Někdo používá k návnadě také chleba s medem. Po zaklapnutí dvířek bude kuna v pasti, ale nezraněná a vy ji odvezete na místo mimo civilizaci, alespoň 10 km vzdálené od vaší nemovitosti.

Ideální řešení je prevence

Úplně nejlepším řešením je preventivní opatření, které zabrání tomuto vetřelci ubytování ve vašich prostorách. Dokonalé utěsnění střechy a zajištění všech oken a otvorů patřičně hustým a silným pletivem. Skuliny a škvíry také můžete zkusit utěsnit nízko expanzní pěnou. Pokud nechcete ponechat nic náhodě, tak je možné všechny okapy a dešťové svody omotat ostnatým drátem, který kunám ztíží jejich šplhání za svým cílem.