Barevní, inteligentní, ale kriticky ohrožení: Tito papoušci přežívají jen tak tak

Barevní, inteligentní, ale kriticky ohrožení: Tito papoušci přežívají jen tak tak
Papoušci patří bezpochyby mezi nejhezčí zvířata na světě. Jejich barevnost obdivují lidé po několik tisíciletí a jejich inteligence je prostě fascinující. Celkem žije na planetě přes 300 druhů papoušků, některé z nich jsou ale kriticky ohrožené. Tyto druhy by bez lidské pomoci nepřežily.

Ara Learův

Ara Learův, také známý pod jménem ara kobaltový, obývá polopouště a suché travinné krajiny na západě Brazílie. Tam se živí plody, ovocem, semeny a hlavně ořechy palmy druhu syagrus. Denně dokáže jednotlivec pozřít až 350 ořechů. Ale nejen tato dieta je důvodem pro ohroženost tohoto papouška, i intenzivní lov člověka kvůli tyrkysovému peří bylo pro aru kobaltového osudným nebezpečím. Díky chovu v zajetí a záchranných projektech se populace tohoto druhu pomalu zase zvyšuje.

Vnějškem se tento druh hodně podobá největšímu papouškovi arovi hyacintovému, celkově je ale menší a má oranžovější lysiny kolem oka a u zobáku. Ara Learův je dokonce chován v Pražské zoo.   

Zdroj: Autor: Chalee2500 / Shutterstock

Kakapo soví

Kakapo soví je nejtěžší papoušek na světě. Váží až 4 kg, což znamená, že není schopný letu. Přesně tato fyziologická vlastnost je pro tohoto papouška osudná: jako endemitu na Novém Zélandě mu nehrozilo nebezpečí, dokud se tam neobjevili Evropané, kteří na místo zavlekli psy a kočky. Pro tyto nepůvodní šelmy bylo jednoduché kakapoa ulovit. V roce 1987 přežívalo na ostrově posledních 47 jedinců.

Díky záchraně v poslední vteřině dokázala novozélandská vláda zajistit životaschopnou populaci, v dnešní době se odhaduje, že po lesích Nového Zélandu chodí kolem 200 jedinců.

Ara škraboškový

Ara škraboškový, lépe známý jako ara Spixův, je nepochybně nejvzácnější a nejohroženější papoušek na planetě. Momentálně žije na světě pouze trochu nad 100 jedinců, z toho všichni v zajetí. Před 20 lety žilo dokonce jen 17 jedinců, a to v Zoo Sao Paolo a v Loro Parque na Tenerife. Díky umělému oplodnění dokázaly tyto dvě zahrady společnými silami druh zachránit a založit první chovnou skupinu. Díky soukromým chovatelům a hlavně pomocí arabského šejka a milovníka přírody Saouda Bin Mohammed Bin Ali Al Thaniho byl tento druh zachráněn.

Jestli a kdy se tento druh dostane zase zpět do volné přírody zatím není jasné. Důležité je, aby byla vytvořena životaschopná populace i pro krutý život v džungli. Pokud byste se chtěli podívat na aru škraboškového, možnost máte pouze v belgické zoo Pairi Daiza. Nikde jinde není chován tak, aby byl vidět i pro veřejnost.

Zdroj: