Pokud nevyřešíte problém s kadeřavostí broskvoní, váš strom může utrpět nenapravitelné poškození

Pokud nevyřešíte problém s kadeřavostí broskvoní, váš strom může utrpět nenapravitelné poškození
Kadeřavost broskvoňová je jedním z nejčastějších problémů, s nimiž se potýkají pěstitelé těchto stromů, nektarinek a příležitostně meruněk. Houbovitá choroba deformuje listy, snižuje produkci ovoce, zkracuje životnost stromu a omezuje jeho odolnost vůči mrazu. Bránit se proti ní dá několika způsoby.

Choroba se projevuje ve formě červenozelených puchýřů

Poprvé se kadeřavost broskvoňová objevuje na jaře ve formě načervenalých puchýřů na listech. K tomu, aby došlo k jarním infekcím, je zapotřebí vlhkých podmínek. Zvrásněná místečka se později zbarví dožluta a šedavě bílé. Způsobí, že se listy silně zkroutí, zežloutnou nebo zhnědnou a opadnou. Infikované a spadané listy odstraňte co nejrychleji. Nedávejte je do kompostu, ale rovnou spalte. Strom může vyprodukovat druhou vlnu listí, aby nahradil spadané. Ztráta těch prvních a produkce druhé sady však má za následek snížený růst stromu a produkci plodů. Bez dostatečného množství listů jsou větve navíc vystavené poškození spálením od slunce. Houba přežívá horké a suché léto na povrchu stromu.

Choroba infikuje rovněž mladé zelené větvičky a výhonky. Postižené části zakrní a mnohdy odumírají. Není to obvyklé, ale i na povrchu ovoce se mohou objevit příznaky. Později v sezóně se tyto infikované načervenalé oblasti stanou korkovitými a budou mít tendenci praskat. Pokud je infekce ponechána několik let bez kontroly, strom může logicky chřadnout a zřejmě bude zapotřebí ho zcela zlikvidovat.

Bojujte s kadeřavostí fungicidy nebo organickými hnojivy

Tam, kde se broskvoně pěstují u plotu nebo zdi, je dešťový přístřešek (opěrka) z plastových fólií velmi účinnou prevencí infekce. Měl by zakrývat vrchol stromu a přední část do vzdálenosti 30 cm od země, ale s otevřenými konci, aby byl umožněn přístup opylujícímu hmyzu. Vztyčte jej po opadnutí listů v listopadu a ponechte na místě až do poloviny května. Udržování rašících výhonků v suchu tímto způsobem zabrání infekci a poskytne užitečnou ochranu proti mrazu.

Na obranu proti kadeřavosti broskvoní se doporučuje také účinný fungicid. Mějte na paměti, že nejdůležitější je skutečně včasný zásah, abyste zachránili úrodu. Aplikujte nejprve v době nalévání pupenů, druhý krok ošetření by pak měl nastat po dalších čtrnácti dnech. Jakmile totiž pupeny prasknou, houba hned pronikne do rostliny a aplikace fungicidu už by nebyla účinná. Ideální období k ošetření nastává v předjaří (při teplotě 7 °C po dobu 100 hodin). Preventivně můžete stromu dopřát také podzimní postřik měďnatým přípravkem.

Postřik listů ovocných stromů fungicidem
Postřik listů ovocných stromů fungicidem | Zdroj: Photozirka / Depositphotos

Nejběžnější metodou ošetření kadeřavosti broskvoní je ostatně postřik na bázi mědi nebo síry po opadnutí listů na podzim a znovu na jaře. Někteří ale dávají přednost šetrnějšímu, přírodnímu řešení ve formě koncentrovaného česnekového extraktu, vhodného pro použití na ekologické farmě.

Broskvoním dále pomůžete třeba organickým hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Ujistěte se ale, že používáte hnojivo určené právě pro ně, protože hnojiva pro okrasné stromy a keře nedodávají ovocným stromům dostatečné živiny.