Jídelníček podle znamení zvěrokruhu. Jaká jídla byste měli jíst a jakým se naopak vyhýbat?

Jídelníček podle znamení zvěrokruhu. Jaká jídla byste měli jíst a jakým se naopak vyhýbat?
Jídlo tvoří velkou část našich životů. Většina z nás ho naprosto miluje, ale každý má jiné chutě a návyky, a proto i jiný způsob stravování. Kvůli tomu na každého i při hubnutí a udržování štíhlé linie působí určité potraviny jinak. Podívejte se, jaká jídla jsou dobrá právě pro vás!

Beran

Berani s jídlem rádi experimentují. Většinou na něj ale nemají dostatek času, a tak jedí nezdravé a kalorické polotovary a jídla z fastfoodů častěji, něž by bylo vhodné. Jednoduchým cukrům a prázdným kaloriím by se totiž měli co nejvíce vyhýbat. Kvůli svému aktivnímu životnímu stylu by do svého jídelníčku měli spíše zařadit dostatek ořechů, ovoce, zeleniny a kvalitních bílkovin (například ryb nebo luštěnin).

Zdroj: Autor: Jacek Chabraszewski / Shutterstock

Býk

Býci jsou velkými gurmány a rádi si dopřávají kvalitní, ale i tučná a kalorická jídla. Měli by si hlídat velikost svých porcí a nejíst tolik sladkého.

Nejlepší pro ně je místo cukru do jídelníčku zařadit čerstvé ovoce a zdravá sladidla (například med nebo čekankový sirup), která zaženou jejich chuť na sladké a zároveň jim poskytnou potřebné živiny. Neměli by zapomínat také na dostatek zeleniny a zakysaných mléčných výrobků (například bílého jogurtu, tvarohu nebo kefíru).

Býci jsou velkými gurmány a rádi si dopřávají kvalitní, ale i tučná a kalorická jídla.

Blíženci

Blíženci jedí spíše z nutnosti a na kvalitu svých pokrmů příliš nehledí. Sice rádi vaří, ale jídlo samotné pro ně moc zajímavé není. Za nejdůležitější považují především společnost u stolu.

Měli by se více zamyslet nad tím, co je pro jejich tělo prospěšné a stravovat se zdravěji. V jejich jídelníčku by neměly chybět luštěniny, zelenina a zdravé bílkoviny (nejlépe z vajec).

Rak

Raci milují vaření a stolování s rodinou. Většinou se snaží dávat přednost kvalitním potravinám, které jsou pro jejich zdraví prospěšné. Občas své emoce ale zajídají nezdravým jídlem, kvůli kterému mohou mít problémy s váhou.

Obvykle mají potíže s trávením mléčných výrobků a tučného masa, a tak by se jim raději měli vyhýbat. Dobré jsou pro ně naopak luštěniny, ořechy, semínka a všechny druhy zeleniny.

Lev

Lvi si libují v kvalitních pokrmech a rádi navštěvují i drahé a luxusní restaurace. Jejich velkou slabinou je ale často alkohol, který by měli co nejvíce omezit.

Pozor by si měli dávat především na prázdné kalorie a tučné sýry nebo uzeniny. Raději by měli dát přednost zdravým tukům (například z olivového oleje nebo avokáda), které prospívají jejich srdci a krevnímu oběhu.

Panna

Panny většinou se zdravými jídly nemají problém, a tak je pro ně snadné udržovat se v kondici. Měly by však myslet i na jídla, kterými se uklidňují ve stresu.

Zdroj: Autor: monticello / Shutterstock

Velké množství kávy pro jejich trávení není příliš vhodné, a tak by si měly dávat spíše ovocné a bylinné čaje nebo nápoje. Dobré je pro ně hlavně ovoce, ořechy a zelenina (především celer, který příznivě působí na nervovou soustavu). Na zklidnění nervů si občas mohou dopřát i kvalitní hořkou čokoládu.

Váhy

Váhy jídlo milují a rádi si dopřávají i velké množství sladkého. Mají sklony vše dohánět do extrému, a tak většinou ve svém jídelníčku mají spoustu nezdravých sacharidů, ale nedostatek bílkovin.

Ubrat by měly tedy hlavně na sladkostech a pečivu a jíst více luštěnin, vajec a mléčných výrobků.

Štír

Štíři milují sladké, i když cukr jejich tělu nedělá příliš dobře. Často vyjídají lednici i uprostřed noci a jejich stravovací návyky nejsou zrovna vhodné.

Měli by tedy omezit především cukr, jíst více ovoce nebo sladit zdravějšími sladidly. Mléčné výrobky jejich trávení příliš nesvědčí, a tak by se jim měli raději vyhýbat. Důležitá jsou pro ně také semínka a bylinné čaje.

Střelec

Střelci milují netradiční a exotická jídla a často mají sklony k přejídání. Většinou díky svému silnému trávení dokáží sníst všechno a nic jim nedělá špatně. To však neznamená, že se nemusí soustředit i na své zdraví.

Měli by omezit lepek a bílé pečivo a raději ho nahradit celozrnným. Naopak by si měli dopřávat dostatek ovoce a bát se nemusí ani ostrých jídel a pálivých dochucovadel.

Kozoroh

Kozorozi mají v oblibě těžká jídla a jsou také velkými milovníky české kuchyně. Ta jim však nedělá příliš dobře a měli by se soustředit i na to, aby měli ve své stravě dostatek živin.

Do jídelníčku by měli zařadit hlavně dostatek zeleniny, mléčných výrobků a ořechů. Často mají také nedostatek vápníku, který by měli doplňovat právě mléčnými výrobky, ořechy nebo brokolicí či kapustou. Omezit by měli právě těžké maso a omáčky.

Vodnář

Vodnáři mají rádi zdravé a nízkokalorické potraviny a snaží se myslet na své zdraví. Navíc rádi experimentují, což je pro ně jen dobře.

Je mezi nimi velké množství vegetariánů, což je dobře, protože jim maso příliš nesvědčí a měli by ho opravdu konzumovat jen párkrát do týdne. Měli by si tedy dopřávat především tofu, ořechy, luštěniny a dostatek zeleniny i mléčných výrobků.

Ryby

Ryby jsou u vaření kreativní a dokáží si vychutnat každé sousto. S výběrem vhodných potravin by však měly být opatrné, protože jim mohou způsobit i nepříjemné potíže.

Často totiž mají problémy s překyselením organismu, které vzniká především nadměrnou konzumací živočišných výrobků. Měly by proto omezit hlavně salámy, uzeniny i mléčné výrobky a dopřávat si je jen občas. Místo nich by měly mít v jídelníčku dostatečné množství zeleniny (především listové a kořenové) a ovoce. Dobrý je pro ně také česnek, ovesné vločky a obiloviny.

 

Zdroje: