Také máte fobie z úzkosti a nevíte, co si s tím počít?

Také máte fobie z úzkosti a nevíte, co si s tím počít?
Sedět doma a bát se vyrazit i do obchodu na nákup vás už vážně nebaví. Nemůžete si ale pomoct, máte strach, buší vám srdce a nemůžete dýchat. Zkoušeli jste meduňkový čaj i dát si panáka, ale nic z toho nepomohlo. Co s tím?

Co je to fobie

Fobie je vlastně nemoc, kdy člověk trpí bezdůvodným strachem z věcí, lidí nebo situací. Někdo se bojí pavouků, jiný výšek, někdo může mít strach z uzavřených prostor a trpět všemi známou klaustrofobií. Existuje asi 500 druhů fobií, které jsou pojmenovány podle toho, z čeho má dotyčný strach. Jednou z takových fobií je i fobofobie neboli strach ze strachu. Netrpíte jí náhodou i vy?

Tyto nejrůznější strachy někdy bývají tak velké, že se je postiženému člověku nedaří zvládnout, a on tak nemůže fungovat v běžném životě. Někdo tak například vůbec nedokáže nastoupit do výtahu nebo třeba do autobusu. Daný člověk o svém problému sice ví a mnohdy dělá vše proto, aby se strachu zbavil, ale nic nefunguje.

Úzkost a její projevy

Úzkost je do jisté míry přirozená. Už od pradávna lidem pomáhá čelit nebezpečí a také se lépe soustředit. Problém však nastává ve chvíli, kdy se úzkost objevuje příliš často nebo nevzniká kvůli skutečnému ohrožení. Zkrátka když nemá reálný základ. Z lékařského hlediska je úzkost kombinací emocí, zahrnuje strach, zlé předtuchy a obavy. Dochází při ní k bušení srdce, pocení, nevolnosti, zvracení, chvění rukou, dotyčný se nemůže například nadechnout, má pocit, že se dusí.

Úzkost není příjemná a každý ji prožívá jinak. Pokud se úzkosti opakují často, může člověk začít pociťovat obavu z obavy či strach ze strachu. Začne se bát, že ho úzkost opět přepadne a s ní se objeví i spousta nepříjemných tělesných projevů.

Situaci, kdy má člověk strach už jen při pomyšlení, že by mohl dostat strach, označujeme jako anticipační úzkost. Člověk se tak vlastně nebojí toho, co nastane (např. nemá strach z letu letadlem nebo ze zkoušky ve škole), ale bojí se vlastní reakce na tuto situaci. Má strach, že mu bude opět nevolno, objeví se bušení srdce nebo třeba omdlí. Má strach ze svého strachu a z toho, co by mu mohl způsobit.

úzkost
Zdroj: WichM / shutterstock | úzkost

Fobofobie

Fobofobií neboli strachem ze strachu trpí mnohem více lidí, než si myslíte, a jejich počet stále stoupá. Mohou za to i události posledních let jako koronavirová pandemie, válka na Ukrajině nebo neustále se zdražující energie i potraviny v obchodech.

Koronavirová epidemie lidi do jisté míry uvěznila doma, děti měly vyučování online, dospělí pracovali na home office. Ve chvíli, kdy se vše začalo vracet do normálu, mnoho lidí dostalo z běžného režimu strach. Být mezi lidmi bylo najednou mnoha lidem nepříjemné, někteří dokonce návrat do kanceláří oddalovali a jiní se nevrátili k životu před pandemií doteď. Tito lidí se však nebojí společnosti, ale spíše svých pocitů, které budou zažívat, když do společnosti půjdou.

Problémem fobofobie je, že funguje jako sebenaplňující se proroctví. Když máte fóbii z úzkosti a strachu, tak se velice pravděpodobně tato úzkost a strach objeví. Podvědomě si úzkost přivoláte a vlastně sami svým strachem si tento nový strach vyrobíte. Fobofobie je strach z toho, že přijde něco podobného, jako už přišlo v minulosti. Člověk se bojí, že opět zažije pocity hrůzy, úzkosti, bezmoci a beznaděje.

Možná řešení problému

Ačkoliv se vám to možná bude zdát nelogické, nejlepší způsobem, jak se zbavit strachu ze strachu, je tento strach překonat. Musíte se mu postavit. Nevyhýbejte se ničemu, čeho se obáváte, ale naopak to dělejte opakovaně. Zvyknete si, zvykne si vaše tělo i mysl a strach zmizí. S těmito myšlenkami pracuje i kognitivně behaviorální terapie, takže pokud problém sami nezvládáte, obraťte se na odborníka.

V některých případech mohou pomoci i léky, které člověka zklidní, v některých případech bývá vhodné i nasazení antidepresiv. Léky odstraní symptomy, ale ne příčiny nemoci, proto není farmakoterapie hlavní metodou léčby. Užívání léků je vždy nutné kombinovat i s psychoterapií. S odstraněním příčin může kromě výše zmíněné kognitivně-behaviorální terapie pomoci i racionální terapie, psychoanalýza, hypnóza a neuro-lingvistické programování.

Zdroje článku: