Víte, k čemu slouží energetické štítky u elektroniky? Šetří peníze i přírodu

Víte, k čemu slouží energetické štítky u elektroniky? Šetří peníze i přírodu
Energetické štítky vždy sloužily ke zjištění energetické náročnosti daného spotřebiče. Evropská komise systém změnila a ze stupnice A+++ až D udělala stupnici lépe pochopitelnou.

Nový energetický štítek

Aktuálně můžeme na spotřebičích najít škálu A až G, kdy je zřejmé, že A je nejúspornější a G naopak nejhorší spotřebič, co se spotřeby energie týká. Které spotřebiče jsou aktuálně novými štítky označovány?

  • Lednice a mrazáky
  • Myčky nádobí
  • Pračky a pračky se sušičkou
  • Elektronické displeje včetně televizorů
  • Osvětlení

Aktuálně byly přeštítkovány pouze tyto spotřebiče, nicméně další budou následovat. Ovšem dochází i k tomu, že můžete na spotřebiči najít jak nový, tak i původní štítek, což může být matoucí.

Ledničky jsou nejčastěji označeny jako energetická skupina B nebo C, zdroj: New Africa / Shutterstock

Ekodesign

Kromě změny energetických štítků došlo ještě k jedné změně. Na spotřebiče jsou kladeny další požadavky a musí splňovat určité parametry, jako je recyklovatelnost a opravitelnost, lepší spotřeba vody a další. Domácnostem mohou tyto požadavky pomoci snížit spotřebu energií.

Jak se přeštítkování projeví u ledniček a mrazáků?

Ledničky, které dříve byly označovány energetickým štítkem A+++, jsou nejčastěji označeny jako energetická skupina B nebo C. Co najdete na jejich energetickém štítku?

  • Energetickou třídu
  • Spotřebu energie za rok v kWh
  • Hluk a jeho emisní třídu (v decibelech)
  • QR kód – přes něj se dostanete do databáze EPREL

Pračky a pračky se sušičkou

Zde je velmi podobné jako u ledniček. Navíc se ale dozvíte především:

  • Spotřebu energie na 100 pracích cyklů 
  • Dobu trvání jednoho cyklu programu ECO při 40–60 °C 
  • Hluk odstřeďování v decibelech a jeho emisní třídu

U praček se sušičkou se navíc dozvíte i informace o programu sušení, především jeho energetickou náročnost a spotřebu vody pro cyklus praní se sušením.

Myčky nádobí

Myčky nádobí jsou označeny velmi podobně. Ty nejúspornější se také přesunuly do skupin B a C. Najdete u nich prakticky stejné informace jako u dalších kategorií – energetickou třídu, spotřebu v kWh na 100 mycích cyklů, hluk v decibelech a QR kód.

Myčky nádobí jsou označeny velmi podobně (B,C), zdroj: hedgehog94 / Shutterstock

Domácí vinotéky

Ani při výběru domácí vinotéky se nezalekněte, když uvidíte třídu B nebo C. I tam došlo ke změně a třída A+++ byla rozdělena na B a C. Navíc zde naleznete maximální kapacitu v lahvích (0,75 l).

Informace jsou přesnější

Vzhledem ke změnám, které v této oblasti proběhly, se může lišit i informace o roční spotřebě. Došlo ke změně metodiky měření a data by měla být přesnější. U původních štítků se vycházelo z roční spotřeby, zatímco na aktuálních se vychází ze 100 cyklů. U televizí se také přihlíží i k vnitřním součástkám, ne pouze ke spotřebě obrazovky, jak tomu bylo dříve. Pokud se budete štítky řídit, můžete ušetřit tisíce korun. Budete mít mimo jiné i kontrolu nad spotřebou vody, u některých spotřebičů získáte doporučení, jak je používat v létě a jak v zimě. To, co dáte navíc za energeticky úspornější spotřebič, se vám do několika let vrátí.

Zdroje článku: