Zemský ráj to na pohled: Poznejte nejoblíbenější dovolenková místa britské královské rodiny

Zemský ráj to na pohled: Poznejte nejoblíbenější dovolenková místa britské královské rodiny
Možná vás zajímá, kam členové britské královské rodiny zamíří, když si potřebují trošku vydechnout a odpočinout od života v paláci. Ne že by trpěli nedostatkem okázalých rezidencí, ale čas od času zkrátka zatouží vyměnit známá území za romantická lyžařská střediska nebo idylická plážová letoviska.

Sluncem zalitý ostrov Mustique v Karibiku

Když se rozpadalo manželství princezny Margaret s fotografem Antonym Armstrongem-Jonesem, objevil se na scéně Roddy Llewellyn. S mnohem mladším milencem navázala princezna osmiletý vztah a v roce 1976 s ním navštívila Mustique, exkluzivní karibský ostrov, který je součástí ostrovního státu Svatý Vincenc a Grenadiny. Se svěžím zeleným terénem, nedotčenými bílými plážemi a křišťálově čistou vodou toto krásné místo snadno přiláká pozornost bohatých turistů i celebrit. Princezna Margaret si ho oblíbila natolik, že si zde nechala postavit vilu s několika ložnicemi, dvěma bazény a početným personálem, jež je nyní k dispozici k pronájmu.

Čas od času zavítají na Mustique také princ William a princezna Kate. Naposledy tam byli v roce 2019 se svými dětmi. Rodina údajně bydlela ve Villa Antilles, moderním příbytku v koloniálním stylu s pěti ložnicemi.

Scilly, jediné tropické ostrovy Británie

Souostroví Scilly u pobřeží Cornwallu leží pár hodin od Londýna, pročež je praktickým a vyhledávaným cílem dovolené prince Williama a Kate Middleton. V roce 2021 sem vzali svou rodinu druhý rok v řadě. William má na ostrovy hezké vzpomínky zřejmě už z roku 1989, kdy tam trávil čas s rodiči, princem Charlesem a princeznou Dianou, a s bratrem Harrym. Jsou to v podstatě jediné tropické ostrovy Spojeného království a údajně neobyčejně krásné, liduprázdné a nedotčené.

Luxusní útočiště na Bahamách nejen pro zamilované

Pokud William a Kate zatouží po luxusní dovolené u moře a dostanou chuť vyrazit někam dál, zaletí si na Bahamy. V roce 2022 se ubytovali v elegantním hotelu The Cove přepychového letoviska Atlantis Paradise Island, ideálním pro páry hledající romantický útěk od rodiny i pro ty, kdo zkrátka jen potřebují odpočinek v nádherné oáze.

Princ a princezna z Walesu přitom nejsou prvními členy britské královské rodiny, kteří se nechali okouzlit nádherou Baham. Princezna Margaret a její tehdejší manžel Antony Armstrong-Jones tam byli na dovolené roku 1967.

Atlantis Paradise Island. Zdroj: Wangkun Jia / Shutterstock

Hluboké spojení s řeckou krajinou, historií i kulturou

Karel III. a Camilla už léta tráví letní dovolenou na řeckém Korfu. Ostrov se vyznačuje přírodním bohatstvím, krásným přístavem a neuvěřitelnou party scénou. Královský pár se sem ale rád vrací i z jiného důvodu. „Moje žena a já jsme nemohli být více potěšeni, že jsme zpátky v Řecku, které má v mém srdci už dlouho zvláštní místo,“ uvedl Karel III. „Je koneckonců zemí mého dědečka a místem narození mého otce…“ Ano, právě na Korfu se v roce 1921 narodil princ Philip.

Loni v létě si na ostrově užil dvoutýdenní dovolenou princ Edward, bratr krále Karla III., se svou rodinou, což dokazuje, že Korfu přitahuje i další generace.

Zasněžené svahy švýcarských Alp

Klosters, oblíbená lyžařská destinace krále Karla III., má nyní dvě sedačkové lanovky pojmenované po něm. V malebné švýcarské oblasti se prý William a Harry učili lyžovat a v dospělosti se sem pak rádi vraceli. Vztah Williama a Kate se ostatně poprvé dostal na veřejnost právě během nezapomenutelného výletu do alpského letoviska, kde byli v roce 2004 společně vyfotografováni na sjezdovce. Středisko Klosters je známé klidnou atmosférou a luxusem. Ačkoli láká zejména k lyžování, může potěšit i v létě, např. spoustou turistických stezek a outdoorových aktivit.

Královnou zbožňovaný zámek Balmoral

Královská rodina má několik prázdninových domů po celé Británii, z nichž nejnavštěvovanější je rozlehlý zámek Balmoral zasazený do úžasné skotské krajiny. Členové rodiny si tam mohou odpočinout od povinností a chovat se jako normální lidé. Královna Alžběta II. zámek navštěvovala každý rok koncem léta a 8. září 2022 tam také zemřela.

Zámek Balmoral ve Skotsku. Zdroj: Byunau Konstantin / Shutterstock