Cvičení jógy během těhotenství přináší nejeden benefit. Dejte si ale pozor na některé pozice

Cvičení jógy během těhotenství přináší nejeden benefit. Dejte si ale pozor na některé pozice
Pohyb v těhotenství rozhodně není zakázaná věc. Místo silového tréninku je ale potřeba poslouchat své tělo a nabídnout mu klidovější aktivity. Takovou aktivitou je i těhotenská jóga.

Klasickou jógu můžete vyměnit za tu těhotensko

Jóga má jedno obrovské pozitivum. Dá se cvičit prakticky během celého těhotenství. Nezáleží na tom, zda jste začátečníkem, či již zkušeným jogínem. S malými úpravami je možné jógu cvičit kdykoliv, kdy si o to vaše tělo nebo mysl řeknou. A to jak z pohodlí domova, tak také na různých skupinových lekcích. Ty jsou často přímo uzpůsobeny těhotným ženám.

Některé pozice jsou při těhotenství striktně zakázány

Těhotenská jóga je vhodná především pro začátečnice. Ženy, které ještě před otěhotněním aktivně jógu cvičily, mohou ještě několik měsíců bez problémů zůstat u klasické jógy. Je ovšem potřeba dát si pozor na některé pozice. V jakémkoliv stádiu těhotenství by se ženy měly vyhnout dynamickému střídání pozic či divokému skákání, které může vyvolat otřesy plodu miminka. Vhodné nejsou ani pozice, při kterých jsou zapojovány přímé břišní svaly nebo takzvané obrácené pozice.

Těhotenská jóga přináší nejeden benefit

Jóga je nejenom o protažení těla, ale také o správném dýchání a nastavení mysli. To přesně žena před porodem potřebuje. Při pravidelném cvičení dochází ke zlepšení psychického stavu. Jóga dopomáhá ke snížení míry stresu i úzkosti. Odstraňuje bolesti zad či hlavy a pomocníkem je také v 1. trimestru, které je známé jako období nevolností. 

Těhotenská jóga ženu připravuje přímo na porod. Učí ji, jak ovládat a uvolňovat svaly, které bude žena během porodu potřebovat. Pomáhá také tělu vrátit se do komfortního stavu během těhotenství. K tomu jsou vhodné relaxační a meditační pozice. Pozice, které protáhnou a uvolní záda i kyčle či pozice, které ženu nasměrují ke správnému držení těla.

Jóga připravuje ženy přímo na porod
Těhotenská jóga připravuje ženy přímo na porod | Zdroj: Prostock-studio / Shutterstock

S power jógou to během těhotenství nepřehánějte

Jedním z druhů jógy je i power jóga. Ta propojuje klasickou jógu s aerobními aktivitami. Dělá tak cvičení dynamičtějším a více aerobním. Protože se jedná o dynamické cvičení, zkušené ženy i začátečnice, by si měli dát s power jógou pauzu alespoň během prvního trimestru. Samozřejmě záleží na průběhu těhotenství. Pokud jste ale oslabené, cítíte nevolnosti či bolesti hlavy, pak je pro vás vhodnější jemná meditace či relaxace. K power józe je pak možné se opět vrátit v době, kdy vám bude fyzicky lépe.

I v power józe především poslouchejte své tělo. Ideálně se vyhněte rotačním cvikům, nadměrnému posilování břicha či obráceným pozicím. Protože je power jóga v těhotenství náročnější, rozhodně její cvičení nepřehánějte. V pokročilém stádiu těhotenství ideálně dejte přednost józe klasické, při které tělo není tolik namáháno.

Hormonální jóga je vhodná před otěhotněním

Také hormonální jóga je jednou z variant jógy, kterou je ale vhodné cvičit pouze před otěhotněním. Hormonální jóga pomáhá především v době, kdy se žena snaží otěhotnět. Sestava promyšlených cviků podporuje kvalitu děložní sliznice, pozitivně působí na psychiku a správné fungování žláz s vnitřní sekrecí. V době těhotenství je ale hormonální jóga naprosto nevhodná. Mohla by ublížit jak matce, tak i samotnému plodu. V době těhotenství a krátce po porodu je tak variantou klasická či těhotenská jóga. Po ukončeném šestinedělí je možné se opatrně k hormonální józe vracet. Na místě je ale i konzultace s vaším gynekologem.

Jóga v bezproblémovém těhotenství rozhodně není překážkou

Pohyb a protahování nejenom pohybového aparátu jsou při těhotenství velmi důležité. A to jak pro samotnou ženu, tak i pro plod dítěte. Samozřejmě záleží na zdravotním stavu budoucí maminky. Pokud nemá žádné zdravotní indispozice, pak je cvičení klasické či těhotenské jógy vřele doporučováno. Žena ovšem musí poslouchat své tělo.

Zdroje článku: