Vyrobte si čisticí prostředky na podlahu, které jsou šetrné k domácím mazlíčkům, ale přitom účinné

Vyrobte si čisticí prostředky na podlahu, které jsou šetrné k domácím mazlíčkům, ale přitom účinné
Pokud patříte ke šťastným majitelům domácích mazlíčků, měli byste dbát na jejich bezpečnost, kterou by mohly ohrozit toxické čisticí prostředky na podlahy. Naštěstí se dají snadno nahradit šetrnějšími přípravky, např. octem nebo vodou smíchanou s droždím či citronovou šťávou.

Vyměňte toxické produkty za droždí nebo ocet

Mnoho lidí používá k mytí podlahy bělidlo nebo alkohol, aniž by si uvědomovali, že tyto látky jsou pro kočky a psy dráždivé a mohly by jim ublížit při vdechnutí nebo požití. Místo příliš agresivních látek se dají v pohodlí domova vyrobit bezpečné a stejně účinné prostředky.

Nalijte do láhve 1 l vlažné vody, přidejte 3 g sušeného droždí, 100 g cukru a 3 citronové kůry nakrájené na malé kousky. Našroubujte uzávěr, protřepejte a skladujte po dobu dvou týdnů, přičemž dbejte na to, abyste láhev dvakrát denně protřepali. Po uplynutí této doby přeceďte a vložte obsah do nádoby s víkem. Výsledný čisticí prostředek můžete natřít na skvrnu nebo zředěný v teplé vodě využít k mytí podlah. Případně nalijte 100 ml octa do 1 l vody, vyčistěte podlahu a poté ještě opláchněte teplou vodou.

Vyhněte se amoniaku, bělidlu a dalším ingrediencím…

Pokud máte domácí mazlíčky, měli byste se u čisticích prostředků vyhnout řadě škodlivých ingrediencí, jako je amoniak, bělidlo nebo etanol. Esenciální oleje, dokonce i zcela přírodní a 100% čisté, mohou být pro kočky a psy dráždivé nebo toxické. Také formaldehyd a chemikálie, které ho uvolňují, jsou v domácnosti se zvířátky nežádoucí. V čisticích prostředcích na podlahy s vůní borovice se pak nacházejí fenoly, typ chemikálie toxický pro domácí zvířata. Zmínit by se daly ještě ftaláty v syntetických vůních, fosforečnany, sírany a mnoho dalších. Povědomí o těchto chemikáliích je pro udržení zdraví vašeho mazlíčka a rodiny zásadní, společnosti vyrábějící čisticí prostředky přitom nejsou povinné uvádět na etiketách všechny složky, a tak může být zapotřebí detektivní práce z vaší strany.

Roztomilý pejsek a žena čistící skvrnu.
Roztomilý pejsek a žena čistící skvrnu. | Zdroj: Di-Studio / Depositphotos

Hledejte netoxické, ekologické značky. Zkontrolujte, zda na štítku není symbol pro „varování“, „nebezpečí“ nebo „jedovatý“ obsah. Nemusí to nutně znamenat, že výrobek je pro mazlíčky škodlivý, ale stojí to za zmínku. Pokud přece používáte čističe s chemikáliemi, vytírejte nebo dobře opláchněte podlahu teplou vodou a při čištění se snažte zabránit tomu, aby po ní mazlíčci ťapali, dokud nebude suchá. Často si olizují tlapky a srst – jistě nechcete, aby pozřeli něco škodlivého.

Parní mop představuje skvělý způsob, jak vyčistit téměř jakýkoli typ podlahy bez chemikálií, ale dávejte pozor, jelikož pára může způsobit popáleniny. Další možností je přírodní destilovaný bílý ocet, oblíbená kutilská vychytávka pro netoxické čištění podlah, nebo citronová šťáva obsahující přírodní antimikrobiální kyseliny a enzymy. Chcete-li šťávu použít jako čistič na dlaždice, vinyl nebo linoleum, naplňte láhev s rozprašovačem buď 100% čerstvou citronovou šťávou, nebo směsí citronové šťávy a vody v poměru 50:50. Nastříkejte na podlahu a otřete.