Jak na čištění žlutých skvrn od potu? Víte, co spolehlivě funguje?

Jak na čištění žlutých skvrn od potu? Víte, co spolehlivě funguje?
Skvrny od potu jsou nejvíce viditelné na bílém prádle. Jsou žluté, a tudíž na něm nejvíce vyniknou. Dobrou zprávou je, že se bílého oblečení nemusíte vzdávat, protože existuje řada způsobů jak, skvrny od potu vyčistit. Jak na čištění žlutých skvrn od potu?

Co funguje na žluté skvrny od potu?

Aby bylo bílé tričko nebo jiné prádlo opět nositelné, musíte jej zbavit nevzhledných žlutých skvrn od potu. Ty nejsou reprezentativní ani atraktivní. V drogerii vám na žluté skvrny určitě něco doporučí. Poradit si však můžete s levnými přípravky, které máte doma. Odstranění žlutých skvrn v podpaží tedy může být nejen rychlé a účinné, nýbrž i levné. Na žluté skvrny od potu můžete použít:

  • jedlou sodu a peroxid vodíku,
  • ocet a vodu v poměru 1:1,
  • citrónovou šťávu a vodu v poměru 1:1,
  • kypřící prášek a vodu,
  • kyselinu citrónovou a vodu.
Ocet nebo citrónová šťáva jsou skvělými pomocníky na žluté skvrny, Foto: focal point / Shutterstock

Žluté skvrny od potu v podpaží a jedlá soda

Jedlá soda je osvědčeným domácím pomocníkem, tak proč ji nevyužít při čištění žlutých skvrn od potu? Smíchejte jedlou sodu s peroxidem vodíku v takovém poměru, že vám ze surovin vznikne hustá pasta. Tu pak naneste na postižená místa a nechte působit 20 minut. Potom tričko nebo košili hoďte do pračky s dalším bílým prádlem a vyperte běžným způsobem.

Žluté skvrny od potu a ocet nebo citrónová šťáva

Skvělými pomocníky na žluté skvrny od potu v podpaží je také ocet nebo citrónová šťáva. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv látku (ocet nebo citrónová šťáva), smíchejte ji s vodou v poměru 1:1. Dejte do rozprašovače a nastříkejte na skvrnu. Nechte chvíli působit a vyperte běžným způsobem. Tento roztok je vhodné mít vždy připravený a aplikovat jej pokaždé, když bílá trika nebo košile svlečete. Tedy ještě dříve, než je hodíte do koše na špinavé prádlo.

Žluté fleky od potu pustí také v lázni s pěti litry teplé vody a dvěma sáčky kypřicího prášku nebo kyseliny citrónové. V lázni tričko nechte namáčet alespoň 40 minut a pak jej vyperte obvyklým způsobem. 

Proč žluté fleky vznikají?

A proč žluté fleky od potu vůbec vznikají? Jejich příčinou není samostatný pot, ale až pot smíchaný s látkami z deodorantu a další kosmetiky. Je tedy dobré nechat deodorant vždy dobře zaschnout dříve, než si tričko nebo košili oblečete.

 

Zdroje: