Máte časté chutě na sladké, slané, nebo třeba na maso? Pak vám tělo vysílá tyto signály

Máte časté chutě na sladké, slané, nebo třeba na maso? Pak vám tělo vysílá tyto signály
Sáček chipsů je pryč hned po otevření, nebo celá tabulka čokolády na posezení? Pokud máte chuť na různé typy potravin, které ne a ne ukojit, tak vám tělo říká, že něco není v pořádku.

Sladkosti

Chutě na sladké obvykle přicházejí ve chvíli, kdy je tělo vystaveno stresu, nadměrné únavě, případně depresi. Než otevřete krabičku s bonbóny, zkuste se na chvíli uklidnit a párkrát zhluboka nadechnout. Pokud ani to nepomůže, patrně máte nízkou hladinu cukru v krvi. Namísto přejídání sladkostmi zkuste sníst jablko, nebo jiné ovoce. Chutí na sladké ale tělo signalizuje také pokles vitaminů a minerálů. Pro snížení chutí na sladké je tak nutné dbát na dostatek mikronutrient v každodenním jídelníčku.

Zdroj: Autor: Africa Studio / Shutterstock

Chutě na slané

Nemůžete se od toho balíčku chipsů odtrhnout? V tom případě si nalijte sklenici vody, tělo vám totiž říká, že potřebuje přijmout tekutiny. Sůl v těle tekutiny zadržuje a chuť na slané je právě signál pro udržení vody v těle. 

Prahnete po masu?

Chutě na maso jsou nejhorší pro ty, kteří se snaží přejít na vegetariánský či veganský životní styl. Abyste mohli vynechat maso z jídelníčku, je třeba pravidelně doplňovat vitamin B12 a železo z jiných potravin a dbát na dostatečný příjem zdravého tuku, ve kterém se mohou vitaminy uvolnit. 

Chutí na sladké ale tělo signalizuje také pokles vitaminů a minerálů.

Sacharidy nejsou nepřítel

Pakliže jste v kalorickém deficitu a snažíte se zhubnout, může se stát, že kvůli nízkému příjmu vás přepadnou chutě například na pečivo, rýži, nebo těstoviny. Tyto sacharidové potraviny totiž mají tendenci dobře zasytit. V tomto případě dbejte na poměr makroživin 40 % sacharidy, 30 % tuky, 30 % bílkoviny, sacharidů není třeba se bát.

Zdroje:

  • https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/neodolatelna-chut-signalizuje-ze-telu-neco-chybi.A091027_082021_vase-telo_bad
  • https://www.frekvence1.cz/clanky/jidlo-piti/zdravi-co-znamenaji-ruzne-chute-aneb-kdyz-telo-vola-o-pomoc-23027.shtml