Jak pečovat o Caladium, květinu pro teplé byty, která ohromí svými nádhernými listy

Jak pečovat o Caladium, květinu pro teplé byty, která ohromí svými nádhernými listy
Je atraktivní, barevně zajímavá, nevšední a nemá ji doma každý. Dostala trochu nedůstojný český název užovník, ale i přes toto jméno je to rostlina, která je nádherná a svými velkými zářivými listy upoutá pozornost. Listy jsou velké, srdčité a hrdě se tyčí na pevných stvolech.

Původní domovinou této nádhery je Jižní Amerika a květina patří k rodu hlíznatých bylin. A můžete se vybrat mezi desítkami barevných kultivarů. Užovník patří k bylinám, které vyžadují zimní vegetační klid a na podzim se zatahují. Nicméně s novým jarem ožijí v nové síle a kráse.

Jak caladium pěstovat

Především připravíte květináč, který bude odpovídat velikosti rostliny. Není dobré ji utlačovat v malém prostoru anebo ji dopřát moc místa. Ale to je u rostlin pěstovaných v nádobách běžné. Substrát stačí univerzální, který koupíte v každém supermarketu. Pokud chcete rostlině dopřát trochu luxusu a s pěstováním květin máte trochu zkušeností, můžete ji substrát namíchat ze dvou dílů listovky, jednoho dílu rašeliny a půlky dílu písku. Tím vytvoříte půdu, ve které rostlina roste ve svém původním prostředí.

Protože jde o rostlinu subtropickou, měla by být v teple a teplota by neměla klesnout pod 20 °C. Velice nepříznivě na ni působí i kolísání teplot a pokud se rozhodnete ji přes léto dát třeba na terasu, musíte hlídat noční teploty a pokud se ochladí, rostlinu přenést do tepla. Bude se ji přes léto dařit i ve skleníku. Má ráda vyšší vzdušnou vlhkost. V bytě ji potom vlhkost nahrazujete rosením. Pokud máte starší dům, kde jsou špaletová okna, bude se ji dařit i v prostoru mezi jednotlivými okny po celé léto.

Zdroj: Beg00d / Shutterstock

K životu potřebuje hodně světla, ale nemá ráda přímé paprsky světla v nejteplejších denních hodinách. Je tedy třeba v případě umístění v okně nebo ve skleníku, vybrat vhodné místo. Pokud nemáte jiné místo, něž to na plném slunci, je třeba rostlinu zastínit.

Důležitým faktorem pro každou rostlinu je závlaha. Kromě vzdušné vlhkosti potřebuje užovník také zalévat. Voda musí být odstátá. Ledovou zálivkou můžete rostlině uškodit. Zalévá se na substrát, nikoliv na listy. Rosení listů se potom dělá ze vzdálenosti asi 15 cm.

Říjen je měsíc, kdy se rostlina začne zatahovat. Omezte zálivku na minimum, aby hlíza úplně nevyschla. V dubnu se rostlina probudí, je třeba ji tedy opět začít zalévat pravidelně. Pokud chcete rostlinu množit, nejsnadněji to jde rozdělením hlíz.

Zdroj:

  • autorský článek