Bohnický hřbitov bláznů je pravděpodobně nejtajemnějším místem v Česku. Co skrývá?

Bohnický hřbitov bláznů je pravděpodobně nejtajemnějším místem v Česku. Co skrývá?
Bohnickému ústavnímu hřbitovu, jak se místo nazývá oficiálně, se někdy přezdívá „hřbitov bláznů“. Milovníci záhad jej označují jako nejtajemnější místo v Praze. Jaký příběh tato část metropole ukrývá?

Místo, kde vládne negativní energie

Hřbitov je součástí Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Dokončen byl roku 1909. Od svého založení sloužil jako místo posledního odpočinku pacientů i zaměstnanců bohnické léčebny, tehdy ještě Ústavu pro choromyslné v Bohnicích u Prahy. Ve své době šlo o moderní zařízení, které patřilo k největším tohoto typu v Evropě.

Zdroj: I Autor: Ilona Bradacova / Shutterstock

 

Jak uvádějí dostupné zdroje, prvním člověkem, který byl na tomto místě pohřben, se stal teprve jedenáctiletý František Janovský. Došlo k tomu jen několik dní po oficiálním dokončení a vysvěcení hřbitova.

Hřbitov je dnes typický tím, že je téměř prost náhrobků. Důvod je jednoduchý, rodiny se ke svým zemřelým povětšinou odmítly kvůli jejich duševní chorobě znát.

Podle současných návštěvníků hřbitova na tomto místě vládne silná negativní energie. Ta má být dokonce údajně vůbec nejvýraznější v Česku. Podle mnohých se jedná o vůbec nejděsivější místo u nás. Přitahuje proto milovníky záhad a tajemna.

Hřbitov je dnes typický tím, že je téměř prost náhrobků. Důvod je jednoduchý, rodiny se ke svým zemřelým povětšinou odmítly kvůli jejich duševní chorobě znát.

Leží v Bohnicích i vrah Otýlie Vranské?

Svou životní pouť tu ukončili mnozí vrazi, násilníci a devianti. Ti byli pohřbíváni v jihovýchodním rohu hřbitova, odkud má údajně vyvěrat negativní energie nejvíce. Bohnický hřbitov je i místem různých legend, říká se, že zde má být pohřben i vrah Otýlie Vranské. Podle některých zdrojů tady pochovali i atentátníka Gavrila Principa.

Nejčastěji se dostupné prameny shodují na tom, že je zde pohřbeno 4300 osob. Na bohnickém hřbitově se oficiálně přestalo pohřbívat v roce 1963.

Ruiny hřbitovní kaple lákají i vyznavače satanismu. V 80. letech musela při jejich seancích dokonce zasahovat Veřejná bezpečnost. To se změnilo v dobách, kdy hřbitov přestal být volně přístupný. Na straně pražského magistrátu je však snaha jeho unikátní genius loci uchovat.
Návštěvníci, které toto tajemné místo láká, se sem tak dostanou pouze ve vymezený čas během komentovaných prohlídek. Hřbitov posloužil i jako filmová kulisa, konkrétně při natáčení scény do oscarového snímku Miloše Formana Amadeus.

Zdroje: