Největší vs. nejmenší: Extrémy ve zvířecí říši

Největší vs. nejmenší: Extrémy ve zvířecí říši
Zvířata najdeme v nejrůznějších tvarech a velikostech. Určitě nedává smysl porovnávat slona s myší drobnou, ale věděli jste, že extrémní výkyvy ve velikostech najdeme i u příbuzných zvířecích druhů patřící do jednoho rodu?

Největší a nejmenší pták

Ptáci jsou nejrozmanitější řád obratlovců. Najdeme je na souši, na i pod vodou, na stromech, na polích i ve vzduchu. Říká se, že úplně jedno, kde na planetě stojíte (mimo nejsušší části pouště), nejste od ptáka dál než 20 metrů. Proto není divu, že i jednotliví ptáci jsou různě přizpůsobení na život ve všech oblastech světa. K této přizpůsobivosti patří i nejrůznější velikosti těla.

Největším druhem je Pštros dvouprstý. Dorůstá výšky až 2,8 metrů a může vážit 150 kilo. Na druhé straně najdeme Kalyptu nejmenší. Dospělec je dlouhý pouze 5 cm a váží 2 gramy!

Zdroj: Autor: Radek Borovka / Shutterstock

Nejmohutnější a nejdrobnější obratlovec

Zvířata se dělí na dvě jasně dané větve: Obratlovce a bezobratlí. A i když je na světě více bezobratlých než obratlovců, extrémní rozdíly najdeme spíše u obratlovců. Největší a nejmohutnější je Plejtvák obrovský, nejtěžší zvíře, co kdy žilo na naší planetě. Nejen, že dorůstá délek až 35 metrů, ještě k tomu si se svými 200 tunami vesele plave po oceánech.

Dlouho se o pozici nejmenšího obratlovce hádali Bělozubka nejmenší (5 cm a 2 g) a Netopýrek thajský (4 cm a 3 g). Vědci ale roku 2019 objevili druh žabky (přesněji druh Paedophryne amauensis), který bez problémů sebral titul nejmenšího obratlovce na světě. Tato žabka měří pouhých 8 mm a váha se zatím nezaznamenala.

Největší dinosauři

I když jsou již několik desítek milionů let vyhynulí, dinosauři stále fascinují. I u nich najdeme extrémy, a to jak u býložravců, tak u masožravců. Nejmenší karnivor byl Microraptor, měřil jen 38 cm, byl to tedy jen opravdu naštvaná slepice. Spinosaura by ale člověk neměl naštvat, s délkou až 18 metrů to byl největší predátor všech dob.

Mezi býložravci najdeme samozřejmě největší suchozemské živočichy historie, i když zatím není jasné, kdo z nich byl úplně největší. Nejtěžší (až 100 tun) byl asi Argentinosaurus, nejvyšší by mohl být Sauroposeidon, jehož hlava se nacházela ve výšce až 20 metrů.

Nejdelším dinosaurem je momentálně nedávno nalezený Amphicoelias, jež údajně měřil až 60 metrů.

Spinosaurus
Spinosaurus, Zdroj: Kostiantyn Ivanyshen / Shutterstock

Zdroj: