Záhadná paní Columbová aneb jak se do seriálu dostala tato "neviditelná" postava

Záhadná paní Columbová aneb jak se do seriálu dostala tato "neviditelná" postava
Kriminální seriály mají dlouhou historii a mezi diváky se stále těší značné oblibě. Jedním z nejpopulárnějších je Columbo, který se začal vysílat v roce 1971. Příběhy překypovaly napětím, ale i humorem. Seriál zaujal svým neobvyklým konceptem, kdy se napřed divák dozvěděl, kdo zločin spáchal a poté sledoval, jakým způsobem dojde k jeho vyřešení. Navíc po pachatelích pátral opravdu sympatický hrdina – detektiv Columbo s tváří herce Petera Falka.

Nejzáhadnějším hrdinou seriálu ale nebyl detektiv Columbo ani jeden ze zločinců, jimž čelil. Stal se jím někdo úplně jiný – paní Columbová, manželka titulního hrdiny. Místo toho, aby svého manžela každý den přivítala doma anebo ho navštěvovala v práci, paní Columbová se v seriálu ve skutečnosti nikdy osobně neukázala.

Absence paní Columbové začala zprvu nenápadně, ale brzy poté se z ní stal jeden z nejoblíbenějších a dlouho existujících vtipů celého seriálu. Diváci se bavili nejen řešením kriminálních případů, ale také se snažili rozlousknout záhadu paní Columbové. Jaký má hlas? Ptali se sami sebe. Jak vypadá? Co ráda dělá? Otázek bylo mnoho a odpovědi veskrze žádné.

Jediná osoba, která paní Columbovou mohla divákům přiblížit, byl její manžel. Ale ať už to bylo, protože si cenil soukromí své rodiny anebo byl příliš zaneprázdněný, detektiv Columbo o své ženě nikdy mnoho informací neprozradil. Publikum se tak ani nedozvědělo její křestní jméno.

Co je ještě zajímavější je teorie, že Columbo si svou manželku pouze vymyslel. V seriálu například nenosí snubní prsten. Ale čím více seriál postupoval, tím bylo očividnější, že paní Columbová není pouze výplod detektivovy představivosti. Jeden z největších důkazů přišel ve čtvrté sérii, kdy Columbo své manželce zatelefonoval, aby se s ní domluvil na večeři. A ačkoliv Columbo dokázal být někdy excentrický, ani on nebyl natolik šílený, aby předstíral hovor s neexistující ženou.

Definitivní odpověď na tuto otázku však neposkytl nikdo jiný než Peter Falk. Když se ho v roce 1999 zeptali, jestli si Columbo svou manželku a příbuzné vymyslel, odpověď jasně zněla: "Ach, ne, ne, všichni ti lidé existují." A kdo jiný by to měl vědět s jistotou než detektiv Columbo?