Znáte jednoduchý způsob, jak vyčistit stříbrné šperky pomocí alobalu a jedlé sody?

Znáte jednoduchý způsob, jak vyčistit stříbrné šperky pomocí alobalu a jedlé sody?
Jeden dobře rozšířený mýtus praví, že pravé stříbro nečerná. Není to pravda, protože zčernání stříbra nic o jeho kvalitě nevypovídá. Jedná se o reakci stříbra na kyselé složky, se kterými běžně přichází do kontaktu. Naštěstí víme, jak stříbrné šperky vyčistit pomocí alobalu a jedlé sody!

Proč stříbrné šperky zčernají?

Okolo zčernání stříbrných šperků se rojí řada mýtů. Jedni tvrdí, že v případě, že vám stříbrný šperk zčerná, nejedná se o pravé stříbro. Jiní zase tvrdí, že zčernání stříbrného šperku znamená, že je jeho nositel nemocný a šperk z něj nemoc vytahuje. Nic z toho není pravda. Zčernání stříbra je jeho běžnou vlastností. Děje se tak z důvodu přirozené reakce stříbra na kyselé složky, se kterými přichází do kontaktu. A že jich je!

Černání šperku způsobují už jen sloučeniny síry, které se běžně vyskytují ve vzduchu. Této vadě na kráse proto nelze zcela uniknout, pokud chcete šperk vůbec nosit. A pak je tady kyselý lidský pot, ušní maz a další látky, jako jsou krémy a mycí prostředky, se kterými šperk přichází do kontaktu. Zčernání šperku lze předcházet jeho pravidelným čištěním. Občas stačí šperk přeleštit bílým, měkkým a nejlépe bavlněným hadříkem. Ani v případě, že vám stříbrné šperky už zčernaly, neklesejte na mysli. Použít můžete jednoduchý trik za pomoci alobalu a jedlé sody, díky kterému budou vaše stříbrné šperky opět jako nové.

Připravte čistící lázeň, Foto: Veja / Shutterstock

Trik s alobalem a jedlou sodou rozzáří vaše stříbrné šperky

Aby váš stříbrný šperk opět zářil jako nový, připravte mu čistící lázeň.

Potřebovat budete:

  • alobal,
  • dvě polévkové lžíce jedlé sody
  • velmi horkou vodu ( 80 °C),
  • skleněnou misku.

Proces:

  1. Alobal složte tak, že z něj vytvoříte malou mističku.
  2. Tu dejte do skleněné misky.
  3. Do mističky vytvořené z alobalu položte váš stříbrný šperk.
  4. Zalijte misku vodou tak, že je alobal i se šperkem zcela ponořený ve vodě.
  5. Přímo na šperk, který leží na alobalu nasypte dvě polévkové lžíce jedlé sody.
  6. Nechte působit asi 3 minuty.

Alobal, jedlá soda a horká voda vytvoří potřebnou reakci, která z vašeho šperku uvolní i velmi zašlou špínu. Po vyndání z lázně šperk vysušte a vyleštěte bavlněným hadříkem.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.apartmenttherapy.com