Když je svařák na vánočních trzích příliš drahý, nezbývá než si nosit vlastní

Když je svařák na vánočních trzích příliš drahý, nezbývá než si nosit vlastní
Snad každý si rád vychutnává čarovnou atmosféru adventních trhů, ale dopřát si něco na chuť z tamní předražené nabídky, to už je docela oříšek. Nemusíte se však nutně vydávat z peněz, abyste si dopřáli hřejivý svařák. Připravte si ho doma, to vás vyjde pořád levněji.

Já mám rád svařené víno červené… Ale je drahé

Pokud si myslíte, že už loni byl svařák na adventních trzích nepřiměřeně drahý, zřejmě vás nepotěší zjištění, že letos podražil ještě více, a to minimálně o dalších 10 Kč. Zatímco punč v některých částech České republiky, např. v Praze, stojí přibližně 70 Kč, grog si koupíte za 75 Kč a stejně tak svařené víno. V jiných oblastech mohou být ceny srovnatelné, případně o něco nižší.

V Olomouci začaly vánoční trhy už v sobotu 18. listopadu 2023 a potrvají do 23. prosince. Slibují nejen kouzelnou atmosféru, ale také punče alkoholické i nealkoholické za 50 Kč. V Českých Budějovicích pak musíte vynaložit 70 Kč, abyste si na vánočním punči mohli pochutnat. Na závěr tohoto malého srovnání zamiřme ještě do Brna, kde se na Zelném trhu prodávají dvě deci svařáku za 50–80 Kč.

K vlastnímu svařáku stačí víno, koření, ovoce a cukr

Jestliže se vám to zdá mnoho a nechcete trávit vánoční trhy tím, že budete stánek od stánku postupně vyprazdňovat peněženku, zkuste si lahodný horký nápoj připravit doma sami. Budete k tomu potřebovat suchou nebo polosuchou odrůdu kvalitního vína dle vlastní chuti, nejvhodnější jsou ta s ovocným charakterem a s nízkým obsahem kyselin a tříslovin. Nemusíte přitom vybírat ta nejdražší, doporučují se např. mladá červená vína Rulandské modré nebo Merlot, z bílých pak Rulandské šedé či Riesling. Vyzkoušet lze i různé alternativy z růžových, jablečných a hruškových vín.

Dát si svařák na trzích je fajn, ale ty ceny…
Dát si svařák na trzích je fajn, ale ty ceny… | Zdroj: deagreez1 / Depositphotos

Základní recept na dobré svařené víno dále zahrnuje nezbytné koření: pár celých hřebíčků, 1–2 tyčinky skořice, citronovou či pomerančovou kůru a případně něco dalšího podle vlastních preferencí. Z těch sladších druhů se nabízí vanilka nebo kardamom, z ostrých a trpkých zase badyán, zázvor a bobkový list. Ne každý oceňuje ve svařáku anýz připomínající lékořici nebo koriandr, jenž některým lidem chutná jako mýdlo. Každopádně platí, že čím více koření přidáte, tím více byste si měli svařák osladit, aby vám neztrpkl. Pro jeho zjemnění se výborně hodí kousky ovoce a plátky mandlí.

Svařené víno byste nikdy neměli ohřívat na vyšší teplotu než 80 °C a už vůbec ho nezkoušejte přímo vařit. Pro uchování v teple použijte uzavřenou nádobu – svařák si můžete snadno nalít do termosky, nosit si ho s sebou na trhy a za chladného počasí jej s úsměvem ucucávat. U těch předražených nabídek trhovců si pak dozajista budete připadat jako spokojení vítězové.

Zdroj článku: