Vyrobte si krásný vánoční věnec snadno a rychle ze starých ozdob na stromeček

Vyrobte si krásný vánoční věnec snadno a rychle ze starých ozdob na stromeček
Chcete do své letošní vánoční výzdoby vložit kousek vaší osobnosti? Můžete si třeba zkusit vyrobit vlastní věnec místo toho, abyste kupovali již hotový. Zároveň se tak pobavíte při jeho tvoření a výsledné dekorace si budete vážit o to víc.

Budete potřebovat hlavně korpus, lepidlo a baňky

Než se pustíte do výroby vlastního vánočního věnce, připravte si potřebné materiály ke zdobení. Základem projektu je kulatý polystyrenový korpus, případně pozlacený nebo zelený věnec s umělým jehličím, které by připomínalo borovicové. Záleží čistě na vašich preferencích. Mít věnec ze správného materiálu je nicméně důležité proto, že na něj budete (horkým) lepidlem připevňovat ozdoby. Z toho také vyplývá, že musíte mít k dispozici tavnou lepicí pistoli či zkrátka nějaké vhodné a účinné lepidlo. Postačit ale může i pevný, zakulacený drát, na který ozdoby prostě navléknete, viz video.

Samozřejmě nesmějí chybět samotné pestrobarevné vánoční koule neboli baňky, klidně staré a už nepoužívané na zdobení stromečku, ale ideálně nerozbitné. Použijete-li skleněné, uvědomte si, že jich pravděpodobně při procesu tvoření několik zničíte. Je to téměř nevyhnutelné. Budete potřebovat ozdoby různých velikostí a případně také odstínů, to zase záleží na vašem vkusu a záměru. Výroba ozdobného věnce je každopádně až překvapivě snadná.

Několik užitečných tipů tento proces ještě zjednoduší…

Začněte tím, že z věnce odříznete 10 až 15 % jehličí, pokud jste si vybrali tento „model“, a dejte ho stranou. Z baněk odstraňte háčky a s pomocí lepicí pistole je postupně připevněte nejprve po vnějším obvodu, následně směrem ke středu, a to tak, aby výčnělky na háčky nebyly vidět. Postupujte od největších koulí po nejmenší a zdobte pouze z boků a přední strany, zatímco tu zadní necháte prázdnou.

Ujistěte se, že horké lepidlo na ozdobách přichází do kontaktu s pozlátkem/jehličím, aby koule pevně držely. Zároveň dejte pozor, aby lepidlo nebylo na přední straně vidět. Své nejoblíbenější ozdoby si nechte na později a nalepte je teprve, až bude většina ostatních na místě, aby lépe vynikly. Jakmile začnete věnec pokrývat, bude stále těžší najít vhodná místečka k umístění dalších baněk, a právě tehdy přijdou na řadu ony kousky jehličí, které jste na začátku odřízli. Podle potřeby je zastrčte mezi ozdoby a zajistěte horkým lepidlem.

Elegantní vánoční věnec se zlatou mašlí
Elegantní vánoční věnec se zlatou mašlí | Zdroj: cougarsan / Depositphotos

Následně raději dvakrát zkontrolujte, jestli je vše správně přilepeno a dobře to drží. Eventuálně přidejte horké lepidlo na kousek vyhrazeného jehličí, který umístíte mezi dvě ozdoby, abyste vytvořili silnější pouto. Nakonec už jen věnec pečlivě prohlédněte a odstřihněte jehličí, které třeba nehezky trčí. Na zadní stranu připevněte kousek květinového drátu a omotejte ho kolem kovového rámu věnce, aby pevně držel.

Pak už se jen pohodlně usaďte a obdivujte své dílo nebo zkuste verzi s jednoduchým bílým kulatým korpusem, který nejdříve pevně omotáte papírovou nebo textilní stuhou. Její začátek a konec přilepte horkým lepidlem a přidejte ještě kousek na pozdější zavěšení. Na věnec poté už jen nalepujte ozdoby podobně jako v předchozím případě.