Testy došly aneb další zádrhel vlády, která nařídila povinné testování ve firmách

Testy došly aneb další zádrhel vlády, která nařídila povinné testování ve firmách
Pár dní po zavedení povinného testování ve větších firmách přišel první náraz na kámen. Velkosklady hlásí nedostatek antigenních testů, firmy teď nakupují pouze v lékárnách.

Již před vydáním vládního opatření byl o nákup testů ze strany firem zvýšený zájem, naskladňovat a odesílat objednávky se ale tak nějak stíhalo. Po tiskové konferenci, kde vláda oznámila že bude povinnost testovat zaměstnance ve větších firmách, ale přišel problém, velkosklad již není schopen odesílat všechny objednávky včas.

Právě objednáváte? Počkejte nejméně 10 dní

Distribuční firma, která dodává testy do testovacích center, ale i firmám a ostatním subjektům nemá podle všeho dostatek testů na to, aby odeslala všechny objednávky, které momentálně mají. Ačkoliv naskladňují nové testy každý den, ihned je odesílají těm, kteří vytvořili objednávku již před několika dny. Taková byla výpověď Davida Tomáška, distribučního ředitele společnosti Trios, která má na starosti distribuci testů.

Problém s distribucí hlásí ale i jiné sklady z ostatních regionů.

Vysoká cena v lékárnách, a ještě vyšší pokuty při nesplnění

Ve středu začaly testovat firmy s více než 250 zaměstnanci, v pátek rovněž firmy s 50 až 249 zaměstnanci. Ačkoliv odbory toto opatření uvítaly, kladly vládě za vinu jistou "nedomyšlenost" vydaného opatření. Co mají firmy dělat v případě, že zaměstnanec test odmítne? Ba co víc, budou platit pokutu za nedodržené opatření, když testy zkrátka neseženou? Kromě distribučních e-shopů mohou firmy nakoupit pouze v lékárnách a na lékárenských e-shopech, kde jsou k dostání samo odběrové testy. Jejich ceny se však mohou vyšplhat až na 199 Kč za 1 kus. Budou-li firmy nuceny tyto drahé testy nakoupit, budou jim náklady alespoň částečně kompenzovány? Na tyto otázky nikdo nezná odpověď. 

Firmy musí mít první kolo testování za sebou už 12. a 15. března, přičemž už od 10. března se budou muset testovat i státní zaměstnanci. Otázkou zůstává, zda to stát logisticky zvládne.