Svěží bábovka z jogurtu s citrónovou šťávou

Svěží bábovka z jogurtu s citrónovou šťávou
I dezert, jakým je bábovka, vás může hezky osvěžit. Odlehčenou bábovku vytvoříte tak, že do ní přidáte jogurt a citrónovou šťávu. Popíjet k ní můžete kávu nebo klidně i čaj s citrónem!

Do bábovky můžete přidat cokoliv, třeba bílý jogurt

Bábovka je velice vděčným dezertem, protože je levná, na přípravu nenáročná, a ještě vám k tomu pomůže uklidit v lednici.

Například do ní můžete zamíchat vše, co máte v lednici už načaté a bojíte se, že se tyto výrobky brzo zkazí. Dobrým příkladem toho je bílý jogurt, který většina rodin kupuje ve velkém balení. Když po otevření zbude v kelímku jen menší polovina a jogurt je následně zastrčen do útrob lednice, může se klidně stát, že projde. To však nemůžete dopustit, pokud chcete šetřit s jídlem, a proto jej bez ostychu využijte do bábovkového těsta. Jaké další ingredience na bábovku z jogurtu budete potřebovat?

Bábovka z jogurtu – ingredience:

  • 1 hrníček bílého jogurtu,
  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • 2 hrnky krupicového cukru,
  • 5 vajec v pokojové teplotě,
  • 1 hrnek oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • špetka soli,
  • kypřící prášek do pečiva,
  • citrónová šťáva

Můžete si vybrat, zda vaječné bílky ušleháte zvlášť

Před samotnou přípravou bábovkového těsta si z lednice vyndejte všechny ingredience, u kterých potřebujete pokojovou teplotu. Jsou to hlavně vajíčka, z jejichž bílků sníh ušleháte snáz, pokud budou mít pokojovou teplotu.

Předehřejte si troubu na teplotu 175 °C a pečlivě vymažte formu. Pokud nemáte bábovkovou formu, neplašte. Dost dobře lze použít také obyčejný plech.

Polohrubou mouku prosejte přes jemné sítko, čímž ji zbavíte větších hrudek, které by v těstě mohly dělat neplechu. Do mouky přimíchejte prášek do pečení a špetku soli. Sypkou směs prozatím odložte.

Oddělte bílky od žloutků a z bílků následně ušlehejte tuhý sníh. Nezapomeňte provést test dostatečného ušlehání tím, že mísu s bílkovým sněhem si nad hlavou převrátíte. Bílky se vám ušlehají snáz, když budou mít pokojovou teplotu.

V další míse ušlehejte žloutky s krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidejte olej, jogurt, mléko, citrónovou šťávu a následně vmíchejte směs mouky a soli. Na závěr do těsta nezapomeňte lehce zapracovat vaječné bílky, které těstu dodají nadýchanost. Bílky však míchejte už jen ručně, protože prudký mixér vám nadýchanost těsta nezaručí.

Už je skoro hotovo!

Už máte skoro hotovo! Pokud jste si čas stopli, zjistíte, že jste přípravou bábovkového těsta ztratili nanejvýš 20 minut. Šup s těstem do vymazané formy a do trouby. Bábovku pečte alespoň 50 minut a po této době špejlí ověřte, zda je dostatečně propečená. V době, kdy se bábovka peče a z trouby se line výsostná vůně, máte jedinečný čas pro uklizení kuchyně. K bábovce je potřeba dát si nohy na stůl, tak ať je čistý!

Bábovka z jogurtu chutná nejlépe ve společnosti vašich nejbližších.

 

Zdroje: