Šťáva z řapíkatého celeru a její ozdravné účinky

Šťáva z řapíkatého celeru a její ozdravné účinky
Podle populární knihy Anthonyho Williama má šťáva z řapíkatého celeru regenerační a léčivé vlastnosti. Pravidelné pití této šťávy může pomoci předcházet řadě onemocnění a zároveň si udržet zdravou figuru.

Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru je přírodní protizánětlivý prostředek. Řapíkatý celer totiž obsahuje látku zvanou polyacetylen, která snižuje chronickou bolest kloubů a pomáhá léčit revmatoidní artritidu. Má také zklidňující účinky na nervovou soustavu.

Zdroj: Autor: Dream79 / Shutterstock

Celer je nabitý minerály a vitamíny jako jsou vitamín C, K, B6, kyselina listová, vápník, křemík a draslík. Tento výživný koktejl pomáhá chránit pokožku před UV zářením, posiluje kosti a pomáhá při nespavosti.  

V řapíkatém celeru se vyskytuje vysoké množství sodíku, který po celý den napomáhá vstřebávání živin z jídla. Soli v celeru zvyšují a posilují schopnost jater produkovat žluč, dochází tak lépe k odbourávání tuků a eliminaci odpadu z těla. Řapíkatý celer je nízkokalorický, zato vydatný a bohatý na živiny, může tak pomoci snížit celkový denní příjem kalorií. Vysoké procento vody v celeru obsažené může zlepšit hydrataci našeho těla.  

Celerová šťáva zlepšuje trávení. Dopomáhá k lepšímu oběhu ve střevech a působí jako mírné projímadlo. Pokud trpíte zácpou a nadýmáním šťávu popíjejte každý den na lačno a již po týdnu můžete pozorovat první léčivé účinky. 

Řapíkatý celer pomocí enzymů aktivuje žaludeční kyselinu a pomáhá obnovovat hladinu žaludečního hlenu, který je potřebný k prevenci žaludečních vředů a kyselého refluxu. 

Dopomáhá k lepšímu oběhu ve střevech a působí jako mírné projímadlo.

Jak celer užívat

Připravte si jeden svazek organického řapíkatého celeru, ten opláchněte a odšťavněte. Nápojem z jednoho řapíkatého celeru naplníte sklenici s objemem zhruba 4 dcl. Podle preferencí dochuťte citronem, limetkou nebo zázvorem. Šťávu si můžete připravit den dopředu, důležité je ji uzavřít do nádoby nepřístupné vzduchu a uložit do lednice. Ideální však je si šťávu připravovat těsně před vypitím. Anthony William radí užívat šťávu na lačno a 15–30 minut počkat, než se pustíte do snídaně. Pro ustoupení potíží ji doporučuje pít ideálně denně. 

Zdroj: 
zdravezdravi.cz, activebeauty.cz