S příchutí Itálie: Kde se vzala pizza a patří na ni ananas nebo ne?

S příchutí Itálie: Kde se vzala pizza a patří na ni ananas nebo ne?
Chcete mít postaráno o pořádně žhavou debatu? Zeptejte se kohokoli, zda na pizzu patří ananas. Pizza s ananasem rozděluje lidstvo na dva nesmiřitelné tábory. Znáte historii této italské pochoutky a víte, co skutečně na pravou italskou pizzu patří?

Kde se vzala pizza

Ačkoli je pizza tradičním italským pokrmem, předchůdce dnešní pizzy se pravděpodobně připravoval už v období neolitu.

Doloženo taktéž máme, že podobné koláče uměli chystat i starověcí Egypťané. Překvapivě se tehdejší placky nejedly suché. Dávala se na ně směs zeleniny a masa, čímž se už blížily dnešnímu pojetí pizzy.

Dále tento základ pro pozdější pizzu vylepšili Řekové. Suroviny totiž na těsto začali klást ještě před pečením. Díky tomu se s ním lépe propojily. Mnozí tak dokonce tvrdí, že pizza prochází nikoli z Itálie, ale právě z Řecka. V samotné Itálii je pizza doložena na konci 19. století. Jde o slavnou Margheritu, pojmenovanou na počest královny, u nás známé jako Markéta Savojská.

Co patří na pizzu a jak je to s tím ananasem

Zdroje se víceméně dokáží shodnout pouze na dvou základních surovinách: Na pizzu podle různých názorů určitě patří rajčata a sýr. A to i když rajčata se na ni poprvé dostala až v 16. století. V Evropě se totiž právě v tomto období rozšířila.

Ostatně původní pizza byla jídlem chudých a s bohatě obloženými variantami dneška toho moc společného neměla. Obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, olej, česnek, bazalku a oregano.

Pravou italskou pizzu si však brzy zamilovali napříč světem. Italští přistěhovalci se pak v Americe postarali o to, že se pizza přiblížila více americkým potřebám Mimochodem onu inkriminovanou pizzu s ananasem vymyslel Kanaďan. Byl jím restauratér Sam Panopoulos.

Historie této pochoutky sahá až do 60. let minulého století. Od té doby se nicméně stále vedou debaty o tom, zda ananas na pizzu patří či nikoli. Experiment to měl být spíše zábavný, nicméně se ujal a příznivců pizzy s ananasem je tak stále mnoho ještě dnes.