Průhonický park: zelený klenot nedaleko Prahy. Vydejte se po stopách hraběte Silva-Taroucy

Průhonický park: zelený klenot nedaleko Prahy. Vydejte se po stopách hraběte Silva-Taroucy
Průhonice jsou nenápadnou obcí v okrese Praha-západ, zhruba 15 km na jihovýchod od centra Prahy. Skrývají však klenot: Průhonický park, památku zapsanou na seznam UNESCO.

Historie Průhonického parku

Průhonický park se rozkládá v údolí potoka Botiče na ploše plných 240 hektarů, což z něj činí jeden z největších přírodně krajinářských celků v Evropě. Aktuálně patří pod správu Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Založil jej už v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Tento český šlechtic byl vzděláním právník, nicméně v soukromém životě se intenzivně zajímal o dendrologii a botaniku. Formálního dendrologického vzdělání sice nedosáhl, jeho znalosti v této oblasti však byly i tak velmi pozoruhodné.

Poznat je to i v samotných Průhonicích. Základ parkové kompozice pak tvoří velmi dovedně provedené průhledy. Hraběti se podařilo unikátním způsobem zkombinovat rostliny původní s těmi, které dovezl ze vzdálených krajů. Na založení parku spolupracoval Silva Tarouca s dendrologem Camillo Schneiderem.

Čím je Průhonický park jedinečný

Unikátní je proto Průhonický park zejména po stránce dendrologické, roste tu kolem 1600 druhů dřevin. Návštěvníkům se doporučuje vydat se sem především během května, kdy kvetou místní rododendrony. Vyhlášené jsou však také azalky.

I jiná roční období stojí v Průhonicích za to. Zejména stromy kolem zámeckého rybníka hrají každý podzim mnoha odstíny. Některé ze stromů jsou pozoruhodné i svým stářím, pamatují dokonce ještě samotného zakladatele parku.

Pro svou unikátnost byla tato lokalita zařazena mezi Národní kulturní památky a rovněž byl Průhonický park oficiálně jmenován památkou UNESCO.

V blízkosti parku se též nachází Dendrologická zahrada Průhonice. Celková rozloha botanické zahrady a arboreta činí 80 hektarů. Najdeme zde více než 8000 druhů rostlin. Kromě rododendronů v zahradě vynikají svou krásou i růže či trvalky.

Zahrada slouží nejen ke vzdělávacím účelům, ale i pro rekreaci návštěvníků, kteří ji využívají coby park. Rostliny je možné si díky místní prodejně rovnou i zakoupit.