Plné krmítko aneb ptactvo si zaslouží naši podporu

Plné krmítko aneb ptactvo si zaslouží naši podporu
Krmítko s vhodným krmivem dokáže naše opeřence udržet v kondici přes celou nevlídnou zimu. Dostatek potravy je stěžejním bodem přežití.

Milujete přírodu? Vycházíte rádi na procházky do lesa nebo do luk? Zřejmě vám přijde na zimní procházce něco zvláštního. Jako by něco chybělo. Může svítit slunce a krajina má romantický zasněžený nádech, ale něco chybí. Je to rozjařený ptačí zpěv. Krajinu přikryl sníh, část ptáků odletěla do teplých krajů na svá zimoviště a ostatním do zpěvu není. Ztichly zahrady u rodinných domů, městské parky i příroda. Je ticho a ptáci se snaží přežít nevlídné období. Není jim do zpěvu.  Pod příkrovem sněhu se potrava těžko shání.

Pojďme našim opeřencům pomoci. Není to nic náročného a zjara se nám odmění svým zpěvem a navíc zbaví naše zahrady škodlivého hmyzu.

Které druhy ptactva u nás zimují a navíc navštíví krmítko?

Sýkory jsou nejvděčnějšími návštěvníky všech krmítek, přilétají ale také kosi, zvonci, stehlíci, pěnkavy, dlaskové, červenky a čížci. Krmítko rády navštíví také hrdličky nebo straky a sojky, které poslední dobou upřednostňují městské prostředí. Pokud se rozhodne na krmítku nasytit brhlík, snaží se vypudit všechno ostatní ptactvo a ukořistit nejvíce potravy pro sebe. Dříve velice běžný vrabec dnes obývá spíše vesnické prostředí a na městských krmítkách moc běžný není. Zato ve městě je možné spatřit situaci, kdy se nabízené potravy snaží zmocnit všudypřítomní holubi.

Jak krmítko vybudovat, nebo pořídit

Nabídka různých krmítek je v obchodech opravdu hojná, pokud se ale rozhodnete podpořit ptactvo na vaší zahradě, nebo sídlišti a máte materiál, ze kterého je možné krmítko vybudovat, nic nebrání vaší tvorbě. Malí opeřenci vám jistě prominou lehké nedostatky a budou nadšeni především z krmného obsahu.

Pokud neoplýváte větší zručností a přesto chcete ptactvo podpořit, stačí se porozhlédnout po bohaté nabídce a vybrat některý z nabízených produktů.

Krmítko si můžete vyrobit i sami, třeba s pomocí vašich dětí
Krmítko si můžete vyrobit i sami, třeba s pomocí vašich dětí | Zdroj: ilona75 / Depositphotos

Typy krmítek

Domeček

Nejoblíbenější typ s podlážkou a stříškou, připomínající obydlí. Do potravy neprší a nesněží, ovšem ptáci mohou do potravy kálet a znečišťovat ji.

Závěsné krmítko s otvory

Potrava se sype horem a pták se přichytí k otvoru. Otvory bývají většinou velmi malé aby se obsah nevysypal, takže krmítko není vhodné pro větší druhy ptáků.

Jednoduché krmení na okenním parapetu

K nasypání krmiva stačí pevné podložka. Krmítko přístupné všemu ptactvu, které navíc můžeme při krmení pozorovat z blízkosti. Nevýhodou je vliv nepřízně počasí. Sníh a déšť krmivo rozmočí a vítr odvane.

Lojové koule

Lojové koule vyhledávají především sýkorky, ale nepohrnou jimi ani jiné druhy ptáků. Věší se na větve stromů a dají se běžně koupit. Ovšem pokud máte k dispozici hovězí lůj a síťový sáček od ovoce nebo brambor, je vlastní výroba opravdu snadná.

Ideální je umístit krmítko nedaleko domovního vchodu. Přiznejme si, že za nevlídného počasí, kdy mám bude vládnout mráz a husté sněžení, by se nám ke krmítku nechtělo, ačkoliv by ptáci o potravu opravdu moc stáli a v tomto období by ji opravdu potřebovali.

Co ptactvu nabízet - krmení

Základním krmivem bývají různá semena. Dají se pořídit krmné směsi již namíchané z obchodu. Rozhodně nic nezkazíte slunečnicovým semenem. Krmítko lze také naplnit běžnými domácími surovinami jako strouhankou, sýrem, rýží, cereáliemi nebo ořechy. Do krmítka je dobré přidat ovoce a drcené vaječné skořápky, a pokud hmyzožravému ptactvu nabídnete nějaké moučné červy, bude určitě nadšené.

Ptactvu byste měli také nabídnout potřebné množství vody a krmítka denně doplňovat a čistit.