Několik tipů, jak zlepšit svou imunitu konzumací syrového česneku

Několik tipů, jak zlepšit svou imunitu konzumací syrového česneku
Česnek je svou chutí výrazný i ve vařené formě, ale jeho účinky jsou mnohem silnější, zařadíme-li ho do pokrmu syrový. Přečtěte si několik informací o zdraví prospěšných látkách, kterými se česnek chlubí a začněte jej přidávat do jídel čerstvý a syrový.

Pomáhá při hypertenzi

Podle metaanalýzy v Melbourne z roku 2019 se česnek osvědčil jako výborný prostředek proti kardiovaskulárním onemocněním. Obzvlášť účinný je při snižování krevního tlaku. Sníte-li každý den alespoň jeden stroužek česneku, velmi tím pomůžete vašemu srdci. 

Zmírňuje nachlazení a je účinný v boji proti parazitům

Syrový česnek má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a je výborným zdrojem energie. Česnek je nabitý důležitými živinami, které naše tělo potřebuje, aby prospívalo. Navzdory své malé velikosti obsahuje velké množství vitaminu B a C, stejně jako manganu, selenu, železa, mědi a draslíku. Česnek taktéž vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči různým houbám, bakteriím a parazitům.

Zdroj: Krasula / Shutterstock

Jak syrový česnek užívat

Teprve při rozdrcení, rozmačkání či pečlivém rozkousání se pomocí enzymů z česneku uvolňuje látka zvaná allicin, která je svatým grálem česneku a pyšní se protizánětlivými, antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi. Tato látka velice rychle degraduje, je tudíž důležité jídlo po přidání rozmačkaného česneku, co nejdříve zkonzumovat. 

Syrový česnek má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a je výborným zdrojem energie.

Jak syrový česnek zařadit do jídelníčku

Česnek přidávejte do pokrmu nejlépe až na konci varu, těsně před podáváním. Minimálně jednou týdně si uvařte česnekovou polévku, rozdrťte syrový česnek a přidejte jej do salátové zálivky nebo si hoblinkami česneku posypte ranní toast s avokádovou pastou. 

S česnekem buďte opatrní v případě nízkého krevního tlaku a při onemocněních trávicího traktu. Jeho konzumaci omezte také při nemocech jater nebo očí.