Nejúspěšnější herec Hollywoodu oslavil 84. narozeniny: Kdo z herců patří mezi jeho nejlepší přátele?

Nejúspěšnější herec Hollywoodu oslavil 84. narozeniny: Kdo z herců patří mezi jeho nejlepší přátele?
Jack Nicholson je režisér, producent, autor scénářů a patří mezi nejlepší a nejvíce všestranné herce současnosti. Díky skutečnosti, že byl celkem dvanáctkrát nominovaný na Oscara, kterého vyhrál třikrát (dvakrát za hlavní roli, jednou za vedlejší), patří k hollywoodským rekordmanům.

Začátek neuvěřitelné kariéry

Nicholson se velmi brzy rozhodl stát se hercem. Zapojil se do divadelní skupiny své školy a byl považován za třídního klauna. Byl dobrým kamarádem s Dannym DeVitem, protože jeho příbuzní a příbuzní DeVita společně provozovali kadeřnický salon. Proto není divu, že později oba herci začali točit společné filmy. První profesionální zkušenosti ale nasbíral v béčkových filmech legendárního režiséra Rogera Cormana. V 60. letech perlil především v řadě levně natočených hororů, které se ale staly klasickými díly ve svém žánru. Hlavně film „Havran“ z roku 1963 znamenal pro Nicholsona velký skok v kariéře, protože si tam zahrál po boku hororových hvězd Borise Karloffa, Vincenta Price a Petera Lorra.

Zdroj: Autor: Featureflash Photo Agency / Shutterstock

Miláček Oscarů a kultovní role

To, co je Maryl Streep v ženském herectví, to je Jack Nicholson u chlapů. Celkem má na svém účtu 12 nominací (Bezstarostná jízda, Malé životní etudy, Poslední eskorta, Čínská čtvrť, Přelet nad kukaččím hnízdem, Rudí, Cena za něžnost, Čest rodiny Prizzlů, Jako nepoddajný plevel, Pár správných chlapů, Lepší už to nebude, O Schmidtovi), třikrát vyhrál (tučně označené). Žádný další mužský herec nezískal tolik nominací, jako právě on.

Nicholson je navíc jeden z nejznámějších heců kultovních rolí všech dob. Jeho ztvárnění Jokera ve filmu „Batman“ z roku 1989 se stále považuje za jeho nejlepší počin. Jako „Jack Torrance“ ve filmu „Osvícení“ zazářil v roli geniálního šílence, a jako prezident James Dale nás bavil v parodickém snímku „Mars útočí“.

To, co je Maryl Streep v ženském herectví, to je Jack Nicholson u chlapů.

Jack Nicholson se sice již před deseti lety stáhnul z veřejného života, jeho odkaz ale navždy zůstane velmi důležitou součástí filmové historie.