Nedostatek tmy může zvýšit riziko některých onemocnění

Nedostatek tmy může zvýšit riziko některých onemocnění
Mnozí z vás se jistě pozastaví nad tvrzením, že by nedostatek tmy mohl lidskému organismu nějak škodit. Nedostatek tmy je přece dostatek světla, a to je pro veškerý život nejdůležitější.

Nedostatek tmy čili přemíra světla v noci může člověka skutečně přivést až k onemocnění. A tohle tvrzení vám velmi snadno vysvětlíme. Základem dobrého zdraví a pohody je kvalitní spánek. Ovšem spánek při světelném znečištění pro lidského jedince hodnotný a přínosný být nemůže.

Proč je potřeba ke spaní tma? Tma je totiž nezbytná k tomu, aby se vytvářel melatonin, hormon, jenž významně přispívá k hlubokému spánku. A ten je zase důležitý pro regeneraci těla i mozku, slouží jako prevence chronických onemocnění, zlepšuje paměť i náladu. A tím je vlastně kruh uzavřen – bez tmy není dobrého spánku, neboť se netvoří melatonin, a bez kvalitního spánku není dobrého zdraví.

Tvorba melatoninu souvisí či je podmíněna vytvářením jiné látky v těle, a to serotoninu. Serotonin se podílí příznivě na činnosti centrálního nervového systému a má vliv na naši dobrou náladu – říká se mu také hormon štěstí. Vytváří se v organismu ve dne, tedy za světla. Avšak večer, tedy potmě, se tvorba serotoninu změní na vytváření melatoninu, který považujeme za hormon dobrého spánku. Je-li tedy málo serotoninu, je i nedostatek melatoninu. Osoby s poruchou tvorby těchto hormonů mají zhoršené spaní, špatnou náladu, mohou dokonce upadat do úzkostných a depresivních stavů. Pak je nezbytná odborná léčba. Melatonin se podílí ale i přímo na našem zdraví, a to tak, že posiluje imunitní systém a je účinným antioxidantem, a může prospět i při sezonních depresích.

Tma je nezbytná k tomu, aby se vytvářel hormon melatonin

Tma je nezbytná k tomu, aby se vytvářel hormon melatonin | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Sekrece melatoninu je závislá nejen na genetickém vybavení jedince, ale také na jeho věku. Nejvíce se ho vytváří dětem do 10 let, v období puberty tvorba hormonu slábne, avšak drží se na určité hladině až do 45 let. U starších osob je pokles sekrece melatoninu tak významný, že tito lidé mají – a to zejména po 60. roce věku – značné potíže s nespavostí.

Světlo a spánek

Ale zpět k potřebě tmy ke kvalitnímu spánku. V současné době je v mnoha domácnostech tma narušována umělým osvětlením (pouliční lampy vám svítí do ložnice celou noc, některé děti, a dokonce i dospělí si zvykli spát při lampičce), elektronickými zařízeními (před spaním dlouho koukáte do mobilu či počítače, spíte při zapnutém televizoru, přičemž tohle modré světlo může být obzvláště rušivé – potlačuje totiž tvorbu melatoninu mnohem víc než běžné umělé osvětlení). A tento nedostatek tmy má negativní dopad na hluboký spánek, a tím pádem na zdraví, výkonnost a následně tedy celkovou kvalitu života.

Jak se může zhoršit zdravotní stav

Pokud je organismus delší dobu bez kvalitního spánku, může to vést k fyzickému, ale i k mentálnímu strádání, a to může vyústit až k některým závažným onemocněním. Na počátku to mohou být třeba „jen“ bolesti hlavy, ovšem může se přidat vysoký tlak, úzkostné a depresivní stavy, obtíže se zažíváním, a dokonce i poruchy kardiovaskulárního systému, případně rozvoj cukrovky. Některé studie připouštějí, že by spolu mohly souviset i nedostatek melatoninu a rakovina; průzkumy byly prováděny u pracovníků nočních směn, kteří v důsledku nedostatku tmy sníženou hladinu melatoninu mívají.

Jak si ke spaní zajistit dostatek tmy 

  • kvalitní zatemnění
  • tmavá maska na oči
  • zakrytí všech zdrojů světla (i třeba budík, noční lampičku, kontrolky v některých přístrojích, aj.)
  • zdržte se použití elektronických zařízení alespoň hodinu před spaním (sledování TV, videohry, surfování na internetu – to vše totiž potlačuje sekreci melatoninu a narušuje spánkový cyklus)