Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje

Nad zbytky v kuchyni šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nos neohrnuje
Pokud chcete být ve vaření opravdu dobří, nestačí myslet jen na to, jestli vašim hostům chutná, nebo ne. Důležité je zpracovat jídlo a vařit z nakoupených surovin tak, aby vám v kuchyni zůstávalo co nejméně zbytků. Plýtvání jídlem je celosvětovým problémem. Vaší domácnosti se ale týkat nemusí. Jak omezit plýtvání jídlem? To vás může naučit šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. 

Zdeněk Pohlreich využívá zbytky do posledního kousku

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kterého znáte z pořadů o vaření coby přísného šéfkuchaře, který vám nic nedá zadarmo, nesnáší, když se v kuchyni plýtvá. V pořadu Šéfem za pár minut se na tento problém zaměřuje a učí své diváky, že i ze zbytků lze mnohdy vymyslet chutné a skvělé jídlo, které by přitom jinak skončilo v koši.

Zdeňkovi Pohlreichovi je líto peněz i úsilí, které on sám nebo někdo jiný na danou surovinu vynaložil. A proto se snaží vařit tak, aby toho v kuchyni příliš nezůstávalo. 

Jak omezit plýtvání jídlem? Začít můžete už při nakupování, kde do košíku přestanete vkládat nadměrné množství potravin, které nemáte šanci sníst a zpracovat. Dobrým tipem je i zmrazení nadbytečných porcí na později. A když vám přece jen nějaké zbytky zbudou, nemusí nutně skončit v popelnici, nýbrž je můžete zkompostovat nebo nabídnout tomu, kdo má domácí zvířata, ke zkrmení.

Tipy, jak omezit plýtvání jídlem 

Existuje spousta způsobů, jak omezit plýtvání jídlem: 

- při vaření používejte méně vody, 

- nakupujte až tehdy, když v lednici opravdu nic nezbude, 

- promyslete si jídelníček na týden dopředu, 

- přestaňte s nakupováním do zásoby,

- přijímejte udržitelnější stravu, 

- zpracujte zbytky do jiných jídel,

- jídlo v lednici lépe skladujte, aby vám déle vydrželo,

- ve spíži i v lednici si nastavte systém, který zaručí, že se vaše jídlo nezkazí. 

Zdroje článku: