Pokud vaše zahrada na podzim zmizela pod hromadou listí, využijte toho k vytvoření listového kompostu

Pokud vaše zahrada na podzim zmizela pod hromadou listí, využijte toho k vytvoření listového kompostu
Kompostování je skvělý způsob, jak zužitkovat padající listí plné živin. Některé listy dokonce obsahují dvakrát více minerálů než hnůj. Mohou mít vysoký obsah uhlíku, vápníku, hořčíku, dusíku a fosforu. Nevyhazujte proto listí, jež vám zasype zahradu, ale využijte ho ke zvýšení úrodnosti půdy.

Užitečné spojení organických látek

Kompostování listí označuje proces přeměny spadaného listí na materiál bohatý na živiny pro vaši zahradu. Listový kompost je produktem hnědých a zelených organických látek, které se rozkládají a vytvářejí onen materiál plný živin, podobný zahradní půdě a schopný zlepšit její kvalitu.

Hnědý organický materiál zahrnuje kůru, slámu, piliny, kartonové krabice od vajec, papírové utěrky či lepenku. Zelený materiál pak zahrnuje posekanou trávu, staré kytice, zvířecí hnůj, čajové sáčky, zbytky jídla aj. Smíchání těchto organických látek v ideálním poměru je pro účinnost listového kompostu zásadní.

Obvykle se nejlepších výsledků dosáhne při kombinaci 75 % hnědého a 25 % zeleného materiálu.

Vyrobte si listový kompost snadno a efektivně

K výrobě listového kompostu nejdříve potřebujete vhodné místo. Můžete využít možností nabízených v obchodech, ale pokud jste šikovní, jistě si zvládnete vyrobit levný listový kompostér jen z několika položek ze železářství. Svůj kompostér umístěte na holou zem. To naláká různé organismy do hromady odpadu, což urychlí rozklad na zahradní kompost.

Kompostování v podzimní zahradě
Kompostování v podzimní zahradě | Zdroj: fotomem / Depositphotos

Začněte s klacíky a větvičkami jako základní vrstvou, jež provzdušní hromadu a pomůže organismům rozložit organickou hmotu. Přidejte 30 cm vrstvu listů a pomocí malého zahradního rýče vytvořte uprostřed hromady listí „misku“. Tu naplňte zelenou hmotou, jako jsou kuchyňské zbytky a posekaná tráva. Zakryjte ji další 10 cm vrstvou listí. Přidejte vodu, aby byla hromada vlhká, ale ne mokrá. Příliš mnoho vlhkosti by bránilo procesu kompostování, který jste právě zahájili. Každé 1–2 týdny hromadu provzdušněte vidlemi nebo překopávačem kompostu. Pokaždé, když budete chtít přidat zelený materiál, opakujte postup – vložte listy, vytvořte „misku“, doplňte zelenou hmotu, přikryjte vrstvou listí a zalijte.

Zavání-li hromada kysele, musíte přidat více hnědé hmoty (listy, lepenku). Pokud není cítit žádný zápach, je zapotřebí přidat vodu.

Levný zdroj živin zlepší pH půdy a zadrží vodu

Kompostování listí má řadu výhod. Nedovolte, aby tento cenný, a přitom levný zdroj živin skončil zbůhdarma na skládce. Pomůže zlepšit kvalitu vaší půdy, zejména pokud je nevyvážená. Listový kompost, jenž se dobře rozkládá, časem přispívá ke snížení pH.

Tím, že odkloníte organický odpad od běžné skládky, navíc snížíte množství skleníkových plynů, které by tam organické látky při rozkladu jinak vytvářely. Listový kompost zlepšuje růst rostlin a kořenů, odpuzuje plevel, funguje jako prevence proti erozi a snižuje potřebu vody tím, že zvýší množství té, kterou lze zadržet v půdě. Pomáhá potlačovat choroby a škůdce rostlin tak, že odvrací škodlivé bakterie a plísně, zároveň tedy omezuje potřebu chemických hnojiv a pesticidů. Je to zkrátka neocenitelný pomocník.