Kuřecí bábovka pro ty, co nemají sladké v oblibě

Kuřecí bábovka pro ty, co nemají sladké v oblibě
Milovníci sladkého kroutí hlavou nad tím, jak si někdo může odepřít lahodně vypadající kousek bábovky. Odpůrci sladkého se zase podivují nad tím, jak někdo může spořádat tolik cukru, aniž by ho nebolely zuby. Kuřecí bábovka ale bude chutnat všem.

Kuřecí bábovka je vhodná k obědu či ke svačině

Máte pocit, že s vaší kamarádkou, která odmítá sladké dezerty, si nikdy nad bábovkou nesednete? Tak to se mýlíte. Pozvat ji sice můžete na bábovku, naservírujete jí však kuřecí lahůdku! Klasická sladká bábovka píše svou historii v Evropě už od 15. století, kdy o ní existují první zmínky.

Kuřecí bábovka je oproti ní novinkou. Oblíbí si ji všichni ti, kteří si svůj jídelníček bez masa neumí představit. Překvapí vás, jak je kuřecí bábovka snadná na přípravu a jak skvěle sedne masová směs do bábovkové formy. Během přípravy kuřecí bábovky je potřeba jen myslet na to, že se v tomto případě bez cukru rozhodně obejdete.

Také doba přípravy kuřecí bábovky bude jednoznačně delší oproti jejím běžným variantám.

Zapomeňte tedy na mouku, kakao či olej a připravte si kuřecí maso, vajíčka a uzeninu!

Jaké ingredience potřebujete na kuřecí bábovku?

Na netradiční slanou kuřecí bábovku si připravte:

  • 5 ks větších kuřecích prsou
  • 5 ks středně velkých vajec
  • 4 ks kvalitních párků
  • 150 g strouhaného eidamu
  • podle potřeby využijete také olej, sůl a pepř

Jen těžko budete přesvědčovat svou rodinu, že opravdu pečete bábovku, když bude kuchyňská linka plná ingrediencí, jako je kuřecí maso a párky. Přesto se mohou nechat překvapit, nebo ještě lépe přiložit ruku k dílu.

Bude totiž potřeba rozehřát troubu na teplotu 200 °C a sádlem vymazat bábovkovou formu. Pozor! V tomto případě bábovkovou formu nevysypáváme.

Máte obavy, aby vám kuřecí bábovka z formy vylezla? Pro jistotu můžete formu vyložit pečícím papírem, který je zárukou úspěchu.

Zdroj: Arina P Habich / Shutterstock

Jak se dělá kuřecí bábovka?

Kuřecí bábovka vás překvapí jednoduchostí postupu její výroby. Kuřecí prsíčka si nakrájejte na plátky podobně, jako byste dělali řízky. Maso osolte a opepřete.

Nastrouhejte si eidam a smíchejte jej s vejci. Párky si nakrájejte na kolečka. A to je všechno. Téměř všechno! Pak už jen stačí jednotlivé suroviny na sebe naskládat do bábovkové formy.

Začněte kuřecím masem. Kuřecími prsíčky vyložte dno bábovkové formy i její okraje. Na maso navrstvěte směs sýru a vajíčka, na ni pak vyskládejte párková kolečka. Směs přikryjte kuřecími plátky a postup opakujte. Tedy znovu na prsa dejte sýrovou směs, na ni kolečka párků a vrstvení ukončete opět kuřecími plátky.

Kuřecí bábovku dejte do trouby a pečte minimálně hodinu a půl při teplotě 200 °C.

Vzhledem k tomu, že si kuřecí bábovku k odpolední kávě po obědě nejspíš nedáte, doporučujeme tento recept spíše k obědu, k večeři nebo ke svačině. Kuřecí bábovku klasicky nakrájejte a podávejte spolu s bramborem či pečivem. Přejeme dobrou chuť.

Zdroje: