Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte

Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte
Jeví se vám bábovka obyčejně? Tak to jste si na ní nedali záležet! Zkuste luxusní kakaovou bábovku s tvarohem, která je neobyčejně dobrá!

Jak na dokonalou bábovku?

Dokonalost prý neexistuje, dokonalou bábovku však můžete vytáhnout z vaší trouby. Pokud jste si až doteď mysleli, že je bábovka pečivem tak akorát pro rychlou snídani, jste na omylu. Bábovku lze upéct takovou, že s ní můžete pohostit i velmi vážené návštěvy. Když do ní přidáte lahodné kakao, které zkombinujete s tvarohem, je luxusní dezert na světě... A přitom je to jen bábovka.

Bábovka je důkazem toho, že i s ní si lze dokonale vyhrát. Dáte-li si záležet, můžete vytvořit luxusně vláčné kakaové těsto, které se bude rozplývat na jazyku. Dáte-li si záležet ještě o trochu více, můžete do bábovky vytvořit tvarohovou náplň. Určitě už jste narazili na recept, kdy do bábovkového těsta vmícháte tvaroh nebo jogurt. V našem případě však bude tvaroh samostatnou náplní, která potěší každého, kdo se do této bábovky zakousne.

Budete mít všechny ingredience doma?

Na bábovkové těsto si připravte:

  • tři čtvrtě hrníčku kvalitního tmavého kakaa holandského typu,
  • tři čtvrtě hrníčku na jemno nasekané čokolády,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 a půl hrnku másla v pokojové teplotě,
  • 1 kelímek zakysané smetany,
  • 2 hrníčky krupicového cukru,
  • 5 velkých vajec v pokojové teplotě,
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva,
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody,
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu,
  • špetku soli,
  • 1 polévkovou lžíci rozpustné kávy.
  • 1 hrnek mléka.
StudioPhotoDFlorez / Shutterstock

Na náplň:

  • 2 vaničky polotučného tvarohu,
  • půl hrníčku krupicového cukru,
  • 1 velké vejce,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky.

Jak připravit neobyčejně dobré těsto s náplní?

Tvarohovou náplň do bábovky vytvoříte jednoduše tak, že smícháte dvě vaničky polotučného tvarohu s cukrem a vejcem. Přidejte vanilkový extrakt a dvě polévkové lžíce mouky. Náplň odložte stranou a připravte si těsto. Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte formu.

Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem. Tímto těstu zajistíte lepší kynutí. Přidejte také jedlou sodu a špetku soli. Ozvláštnit těsto můžete špetkou muškátového oříšku. Vaječné bílky oddělte od žloutků a umíchejte z nich tuhý sníh.

Tip: Aby byla bábovka opravdu lahodná, zvolte kvalitnější druh kakaa, například kakao holandského typu, které má lahodnou chuť a tmavou barvu.

Vaječné žloutky umíchejte do hladké pěny společně s cukrem. Později přidejte mléko, kakao, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, čokoládu a jednu polévkovou lžíci rozpustné kávy. Do této směsi pomalu zapracujte také mouku. Do těsta na závěr ručně vmíchejte sníh z vaječných bílků.

Do bábovkové formy vylijte nejprve polovinu těsta. Na ni dejte tvarohovou náplň a dokončete vrstvení zbytkem těsta. Bábovku pečte v troubě asi 55 minut.