Tipy našich babiček: Jak vyčistit skvrny z oblečení, koberců či nábytku

Tipy našich babiček: Jak vyčistit skvrny z oblečení, koberců či nábytku
Přestože jde doba neustále kupředu a každého z nás obklopují moderní technologie téměř na každém kroku, není někdy na škodu vzpomenout si na doby našich babiček, které si musely poradit se všemi problémy a nástrahami jen díky svým mnohaletým zkušenostem a s pomocí selského rozumu.

Dnes využijeme jejich rady při odstraňování různorodých skvrn, které se tu a tam objeví na našem oblíbeném kousku oblečení či na drahém čalouněném nábytku.

Jak se zbavit skvrn od červeného vína na oblečení?

Pokud vám červené víno potřísní vaši nejoblíbenější bílou halenku, nezoufejte. Cesta k nápravě bude sice o něco klikatější, ale když budete trpěliví, dočkáte se kýženého výsledku. Rad se nabízí hned několik. V případě, že máte možnost poškozenou látku okamžitě ponořit do studené vody, neváhejte ani vteřinu. Látku nechejte takto namočenou alespoň 15 minut a mezitím si připravte jedlou sodu. Bude vám stačit jen pár čajových lžiček. Sodu smíchejte asi s jednou deci vlažné vody a celou tekutou směs nalijte na poškozenou část vyždímaného oděvu. Nechte působit několik desítek minut. Poté oděv ručně vyperte ve studené vodě a nechte proschnout, nejlépe na slunci.

Jak vyčistit koberec od inkoustových skvrn, aby byl jako nový?

Patříte mezi vášnivé spisovatele, kteří preferují psaní klasickým inkoustem? Zní to skvěle, ale co když se inkoust dostane místo na papír na koberec? Máme pro vás řešení. Na odstranění skvrny budete potřebovat kousek vatového tamponu, který zlehka namočíte do nádoby s čistým ethanolem – lihem. Tampon přiložte na poškozené místo. Za několik málo okamžiků byste měli být svědky zabarvení tamponu dle barvy inkoustu. Koberec by měl poté zůstat naprosto čistý. Při vyšším stupni poškození celou operaci opakujte.

Tampon přiložte na poškozené místo, Zdroj: etonastenka / Shutterstock

Jak vyleštit nábytek od kávových skvrn?

Spěcháte do práce, a tak váš nedopitý šálek s kávou položíte na skříňku obývací stěny? Ve spěchu si však neuvědomíte, že jste zbytkem kávy nábytek stačili i potřísnit a na něm se nyní lesknou nepěkné skvrny. Co teď? Po návratu z práce si připravte roztok složený ze 125 ml peroxidu vodíku a z 250 ml studené vody. Čistou látku v takovém roztoku namočte a krouživými pohyby se pokuste nábytek znovu přivést k požadovanému lesku. Ani v nejkritičtějších okamžicích rozhodně na odstranění kávových skvrn nepoužívejte ocet či citronovou šťávu, nábytek byste si tak mohli nepříjemně poleptat.

 

Zdroje:

  • VAVROŠOVÁ, Jaroslava. Praktické rady a návody pro domácnost, zdraví a krásu. Ostrava: Knižní expres, [2008?]. ISBN 978-80-7347-044-9
  • www.nbcnews.com