Jak správně umýt ovoce a zeleninu, aby se ze zdravé svačinky nestal chemický koktejl

Jak správně umýt ovoce a zeleninu, aby se ze zdravé svačinky nestal chemický koktejl
S příchodem jara se zvyšuje spotřeba ovoce a zeleniny. Je to reakce organismu, který potřebuje po zimním období vzpruhu, odlehčit jídelníček a dodat tělu potřebné vitamíny a minerály.

Voda nestačí

Je jasné, že v tomto období si čerstvou zeleninu a ovoce ze zahrádky nepřinesete, a tak je potřeba si tyto potraviny kupovat a také řádně umýt a zbavit je chemických látek z jejich povrchu. Každou šťavnatou broskev a voňavé rajče je třeba pořádně pečlivě umýt, a proto je dobré vědět, že pouhým opláchnutím vody se chemie nezbavíte. Většina ochranných prostředků je dělaná tak, aby odolala dešti a umělému zavlažování.

Pokud si chcete být jistí o nezávadnosti, můžete odstranit slupku, ale to samozřejmě nejde u všeho. Další možností je kupovat potraviny v BIO kvalitě od osvědčených firem. Jak ovšem víte, BIO produkty jsou o poznání dražší, a ne každý si je může dovolit. Je dobré alespoň část produktů v této kvalitě kupovat. Nejlépe takové, které neoloupete (jahody, maliny, borůvky, vinnou révu atd.) Obzvláště těhotné ženy a děti by měly jíst zdravě.

Co použít na mytí ovoce

Speciální čistící prostředek

Určitě jste si všimli, že existuje přípravek, který je určený pro mytí ovoce a zeleniny. Ale nemá to logiku utrácet za přípravek, který má umýt další přípravek. Jde to i jinak a levněji.

Mytí s jablečným octem

Docela efektivní způsob, jak z dostupných surovin docílit dobrého výsledku. Navíc je to ekonomické řešení. Na přípravu stačí 2 díly vody na 1 díl octa. Suroviny k umytí nechte 15-30 minut ponořené a potom je opláchněte čistou vodou. (Jablečný ocet si můžete v sezóně jablek jednoduše udělat i doma, třeba z padaných jablek.)

Mytí s jedlou sodou

V poslední době je jedlá soda látka na univerzální použití. Na mytí ovoce a zeleniny opravdu funguje. Na litr vody stačí rozpustit polévkovou lžíci sody a zamíchat. I v tomto případě stačí 15-30 minut ponoření. Pokud pojídáte ovoce a zeleninu i mimo domov, klidně si udělejte roztok do malého rozprašovače a noste v tašce. Ovoce a zeleninu stačí postříkat, nechat 15 minut a opláchnout.

Dobrá rada: I oloupané ovoce umyjte, nezapomeňte na ruce. Poškozené části vykrojte, mohly by v takovém místě být bakterie a mikroorganismy.