Ideální kardio cvičení na doma aneb proč začít skákat přes švihadlo

Ideální kardio cvičení na doma aneb proč začít skákat přes švihadlo
Skákání přes švihadlo je výborným cvičením pro všechny, kteří chtějí posílit své tělo a na trénink mají minimum času. Deset minut obyčejného skákání je stejně efektivní jako když si jdeme na třicet minut zaběhat. Jaké další výhody kromě spalování kalorií skákání přináší?

Skákáním ke zdravému srdci

Každý, kdo skákal přes švihadlo déle než půl minuty, ví, že je to skvělý způsob, jak zvýšit srdeční frekvenci. I přestože je toto cvičení z nejvíce podceňovaných, může být dokonce účinnější než jiné formy kardio-cviků. Skákání přes švihadlo je výhodné i pro ty, kteří již podléhají riziku kardiovaskulárních onemocnění. Studie z roku 2018 publikovaná v Evropském magazínu aplikované psychologie zjistila, že pravidelné skákání přes švihadlo po dobu alespoň dvanácti týdnů snížilo rizikové faktory tohoto onemocnění u dospívajících dívek, které měly vysoký krevní tlak.

Skákáním k lepší fyzické odolnosti

Pravidelné skákání přes švihadlo také zvyšuje odolnost a pružnost svalů na nohou. Skákání nás nutí sladit pohyby horní a dolní části těla, díky tomu se naše tělo stane hbitějším a méně náchylnějším ke zranění. 

Skákáním k pevným kostem

Skákání přes švihadlo také posiluje hustotu kostí. Podle Mezinárodní nadace pro osteoporózu může být švihadlo prospěšné pro lidi s řídkými kostmi. Ti by se však měli před intenzivním tréninkem poradit se svým lékařem.

Skákáním k dobré náladě

Je jedno, zda skáčete přes obyčejné švihadlo, které vám zůstalo po dětech nebo si pořídíte speciální. Skákat přes švihadlo můžete téměř kdekoliv, v prostorném pokoji, na zahradě nebo v oblíbeném parku. Se švihadlem si můžete zpevnit celé tělo, zlepšit fyzickou kondici, dechovou výdrž a hlavně rozproudit energii, což vede k lepší náladě.